Desarticulen una organització per suplantar identitats a l’examen del carnet conduir

Avui, , 18-04-2018

Els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola han desarticulat una organització dedicada a suplantar identitats a canvi de 2.000 euros en els exàmens per obtenir el carnet de conduir. En total, la policia catalana ha detingut 46 persones entre membres del grup i clients, ubicats en diverses ciutats i d’origen majoritàriament de Ghana i Nigèria. Els membres del grup es presentaven a les proves amb un document falsificat, excepte en aquells casos en què l’aspirant i l’usurpador tenien trets físics similars. A més fabricaven qualsevol tipus de document destinat a la seva venda entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol. Cobraven 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència i 150 euros per certificat, segons els Mossos d’Esquadra.

La investigació es va iniciar el 2016 quan agents dels Mossos es van presentar a la sala d’exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona per verificar la identitat dels aspirants i van detectar irregularitats en la targeta d’identitat d’un dels aspirants, originari de Ghana. L’home va quedar detingut després de constatar que es tractava d’un document falsificat i de comprovar – ne la identitat real.

La policia catalana ho va començar a investigar com un possible cas de falsedat documental, la usurpació d’estat civil i, probablement, de delictes eventualment posteriors contra la seguretat viària donat que tota l’activitat delictiva estaria encaminada a proveir fraudulentament d’un permís de conduir a persones que no disposen de les habilitats necessàries per a la conducció.

La trama tenia un líder que organitzava la resta de components i que residia a Alcorcón, a Madrid. Els clients eren persones que necessitaven adquirir el carnet ràpidament, que no parlaven l’idioma o que volien evitar haver d’estudiar.

Una altra branca de l’organització s’encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses tipologies: passaports, certificats de naixement, certificats penals i segells per a legalitzacions distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners. Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència o sol·licitar tot tipus d’ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals.

També clonaven les targetes bancàries que utilitzaven els suplantadors per adquirir els bitllets de transport quan es desplaçaven a les diferents Direccions Provincials de Trànsit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)