Itàlia reté el vaixell de l’ONG catalana que va salvar 117 vides al mar

Avui, , 20-03-2018

De mica en mica, el Mediterrani va quedant orfe de naus de salvament, que des del 2016 estan essent perseguides. Aquest cop li ha tocat a una de les més operatives, la de l’ONG catalana Proactiva Open Arms. Des de diumenge, el vaixell està retingut per les autoritats italianes a Sicília. La fiscalia de Catània acusa l’ONG d’associació criminal per haver fomentat la immigració il·legal, amb l’agreujant d’obtenir – ne benefici. La justícia italiana investiga tres voluntaris de l’organització, que s’enfronten a rebre penes de fins a set anys de presó.

A les aigües del Mediterrani, només les ONG hi són per salvar vides. Itàlia, amb el vistiplau de la Unió Europea (UE), va firmar un acord amb Líbia: a canvi de diners (182 milions d’euros l’any passat), la guàrdia de costes líbia es dedica a caçar al mar les barques d’immigrants i retornar – los, amb la força de les armes, a les presons inhumanes de Líbia, on s’hi practica la tortura.

La guàrdia de costes té l’ajuda dels mafiosos que trafiquen amb persones, que reben doble sou: dels immigrants que els paguen per fugir de la misèria i les guerres, i de la UE, que els paga per fer de mercenaris i aturar – los al cap de poques hores.

En aquest pla hi ha un actor incòmode, que fa nosa i que tant a Itàlia com a Líbia interessa que desaparegui: les ONG. Salven vides, les porten a Europa i fan de testimonis de les actuacions brutals de les patrulles líbies contra els immigrants indefensos al mig del mar.

Dijous, el vaixell de Proactiva Open Arms havia rescatat 117 persones, entre elles dones, nadons i malalts. Els guardacostes libis s’hi van acostar i, a través d’un megàfon, els van dir: “O ens entregueu tots els immigrants o us matem.” Tenen armes, pagades amb fons europeus, i no seria la primera vegada que disparen contra una nau humanitària.

Des de Proactiva Open Arms es van negar a retornar les persones que havien salvat amb tant d’esforç a l’infern de les presons líbies. Volien portar – les a un port segur, com marca la llei internacional marítima.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)