La majoria dels establiments pakistanesos són familiars

Avui, , 11-12-2017

El 46% dels amos que regenten un establiment pakistanès només tenen un negoci. Un terç dels propietaris tenen entre dues i tres botigues, i només un 11% tenen quatre o més negocis. És una de les conclusions de la tesi doctoral L’empresariat ètnic des de l’enfocament del mixed embeddedness: els negocis pakistanesos a la ciutat de Barcelona, de Berta Güell, doctora en sociologia i investigadora postdoctoral al Grup d’Estudis d’Immigració i Minories Ètniques (Gedime) de la UAB. “Aquestes dades tiren per terra un dels rumors més estesos sobre els negocis dels pakistanesos: que estan en mans de màfies. No és cert, ni de bon tros”, assegura Güell, que també és professora col·laboradora a l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi), la universitat del Comerç.

Entre els negocis regentats per pakistanesos que més creixen hi ha les franquícies de supermercats, que han experimentat un autèntic boom els últims tres anys. Aquests supermercats generalistes (lluny de les primeres botigues de queviures que van obrir ara fa 30 anys, en què van començar amb productes més de caràcter ètnic) també estan sent l’escenari de la incorporació de dones pakistaneses al món laboral. “Encara hi ha poques dones treballant – hi, però se n’hi comencen a veure, sobretot de joves. Això és important, també de cara a la seva integració”, manté Berta Güell. Un altre tipus d’establiment molt estès entre els immigrants vinguts del Pakistan són les botigues de telecomunicacions, moltes al barri del Raval.

Dones i homes pakistanesos comparteixen el fet de treballar moltes hores i amb sous baixos. Per a la gent que acaba d’arribar al país és una oportunitat per començar a treballar, i per a l’empresari, la clau de la seva subsistència. Aquest és el secret d’aquest tipus d’establiments, que, com marca la llei, tenen obert fins a les 11 de la nit majoritàriament. “Un altre cop aquí s’ha de trencar el rumor que diu que els pakistanesos poden obrir més hores que les altres botigues. No és així: obren les hores que permet la llei pel tipus d’establiment i metres quadrats”, assegura Güell.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)