col·lectius

El 95% dels gitanos viuen a Catalunya amb normalitat

Avui, 04-04-2006

El 95% dels gitanos viuen amb normalitat a la societat catalana i la seva realitat va més enllà dels tòpics i estereotips que els vinculen al món artístic i la marginalitat. Aquest és el plantejament que van fer ahir tant els representants del govern com els del poble gitano que van participar a la jornada en què es van posar en comú les experiències institucionals dedicades al col·lectiu gitano a Catalunya, a Andalusia i al País Basc.

“No es pot generalitzar ni es poden utilitzar tòpics perquè el poble gitano és divers”, va advertir la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, que va recordar que la comunitat és present al país des del segle XV. En la mateixa línia, el vicepresident del Consell del Poble Gitano, Mariano Fernández, va plantejar que la gran majoria estan plenament integrats a la societat i que ara el repte està a fer les actuacions necessàries per “mostrar la veritable realitat del que és el poble gitano”.

Andalusia va ser capdavantera a principis dels anys 90 en l’elaboració d’actuacions sobretot socials i culturals a favor del col·lectiu gitano, i el País Basc i Catalunya s’hi van afegir l’any passat. La consellera de Benestar i Família va recordar que el govern ja va aprovar el novembre passat un pla interdepartamental que prioritza accions en matèria d’inserció sociolaboral i de formació, i que busca eradicar l’infrahabitatge i els guetos, reduir l’absentisme escolar i evitar l’exclusió social.

Fernández va afegir que tenen especial importància les polítiques de gènere per aconseguir la igualtat entre home i dona, perquè la dona és el pilar del col·lectiu i l’encarregada de transmetre els valors. El pla també fa especial èmfasi en la necessitat de “desenvolupar, mantenir, estudiar i difondre la cultura i llengua gitanes”.
 
Vetllar els morts

Mediadors a les escoles per evitar conflictes, però també buscar solucions perquè els gitanos puguin vetllar els morts 24 hores, un costum que actualment veuen impedida perquè els tanatoris es tanquen a la nit, són dos dels exemples en què es treballa, va explicar ahir el director general d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, Francesc Simó. Són dos exemples que posen de manifest que s’hi han d’involucrar diferents departaments del govern i també els municipis. Un element que els gitanos van posar ahir a sobre la taula és la preocupació que se’ls posi al mateix sac amb els problemes dels gitanos romanesos que arriben ara.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)