L'arribada d'immigrants no garanteix les pensions

Nou de cada deu economistes creuen necessari engegar reformes Aposten per allargar els anys per calcular la pensió

Avui, 03-04-2006

Nou de cada deu economistes creuen que l’arribada a l’Estat de prop de cinc milions d’immigrants des del 1999 no ha servit per garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions i, per això, consideren necessari sotmetre el model de protecció social a reformes durant els propers 25 anys. Aquesta és la principal conclusió d’una anàlisi elaborat per la consultora Pricewaterhousecoopers sobre una enquesta en la qual han participat 274 economistes i empresaris.

La meitat dels enquestats estimen que, de cara al futur, hauria de combinar – se l’augment dels incentius fiscals per a plans de pensions privats amb una sèrie de reformes del sistema relacionades amb el temps de cotització, l’edat de jubilació, la revalorització de les pensions o el càlcul de la base reguladora. Precisament, la reforma més necessària, segons aquest grup d’experts – recomanada pel 51,6 per cent dels enquestats – és considerar per al càlcul de la pensió tota la vida laboral del treballador i no només els últims quinze anys com passa en l’actualitat. A més, el 47,3 per cent dels consultats consideren que hauria d’elevar – se l’edat de jubilació, que ara per ara se situa als 65 anys. En menor mesura, també creuen que seria positiu atorgar més incentius als plans de pensions d’empresa.

Sobre el model de finançament de les pensions que hauria d’aplicar – se a l’Estat, els enquestats tenen opinions dividides. Un terç es mostra partidari de l’anomenat model suec, que se centra en la gestió pública d’una gran borsa nacional, mentre que el 23% és partidari del model britànic de comptes individuals canalitzats a través dels plans d’empresa. El 21% restant aposta per comptes individualitzats, però de gestió privada.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)