“M’agrada aprendre i sempre aprofito les oportunitats”

Avui, , 12-08-2017

En Tchacka només tenia 16 anys quan va decidir deixar casa seva per buscar un futur millor. “La meva mare i els meus germans són a Mali; a casa jo era diferent dels altres i soc l’únic que viu aquí”, explica el jove, que va arribar a Barcelona fa cinc anys. “Volia anar a França, però no tenia diners i vaig quedar – me aquí; crec que és el destí”, diu somrient. En Tchacka va quedar sota la tutela de la Generalitat i ara viu en un pis d’acollida. Està tramitant els papers. “He estudiat un PFI [un programa de formació i inserció] de jardineria i també he acabat un cicle formatiu de soldadura i caldereria. M’agrada aprendre coses diferents i sempre aprofito totes les oportunitats”, subratlla. Un cop hagi regularitzat la seva situació, haurà de deixar el pis en poc temps i necessita treballar. De voluntat, no li’n falta. “Si em volen donar feina, encara que no tingui la titulació específica, jo vaig i ho aprenc”, afirma.

En Tchacka té ara 21 anys i és un dels dotze joves que han participat en el projecte pilot de millora de l’ocupabilitat que s’ha dut a terme al barri del Poble – sec, amb l’impuls de Barcelona Activa, la Coordinadora d’Entitats i el districte de Sants – Montjuïc. La iniciativa va néixer a partir de la feina que es fa al territori, que va permetre detectar joves d’entre 16 i 25 anys en risc d’exclusió social a causa d’una falta de recursos econòmics, socials i legals. El projecte es va posar en marxa el novembre passat per donar resposta a les seves necessitats, i els que hi han participat –seleccionats amb la col·laboració de les entitats que treballen al Poble – sec– han rebut formació en noves tecnologies i en competències socials i laborals. Els joves també han pogut posar en pràctica el que han après col·laborant durant dos mesos amb entitats socials del barri. L’objectiu era que entressin en contacte amb el teixit associatiu del Poble – sec i, alhora, que donessin suport a les entitats i ajudessin d’aquesta manera a enfortir – les. Es tracta, doncs, d’un projecte formatiu amb impacte comunitari.

Dels dotze joves que hi han participat, vuit han completat la formació i han col·laborat amb les entitats. “La majoria estan en situació irregular, però tenen ganes d’incorporar – se al mercat laboral i potenciar les seves capacitats; aquest és un dels trets diferencials del projecte, ja que normalment aquests joves no poden participar en els programes formatius del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) pel tema dels papers”, explica Álvaro Porro, director de desenvolupament socioeconòmic de proximitat de Barcelona Activa fins al juliol i actual comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum. “En funció dels seus interessos i necessitats –subratlla–, hem generat un programa específic que els permet tenir un recurs més al currículum i millorar les seves habilitats per inserir – se al mercat laboral, maximitzant la possibilitat que puguin trobar una feina.”

La valoració que en fa en Tchacka és positiva. “M’ha anat molt bé perquè ara tinc més coneixement sobre informàtica i xarxes socials; també he après a guardar arxius al núvol, una cosa que abans no sabia fer”, explica. Ell ha col·laborat amb Bona Voluntat en Acció i ha donat suport en qüestions relacionades amb la comunicació de l’entitat, que treballa per a la inclusió social i laboral de persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

La Shahzada té 20 anys i ha participat en el projecte juntament amb en Tchacka. És del Pakistan i fa sis anys que va arribar a Barcelona. S’ha graduat en ESO. “Ara estic renovant el permís de residència per arrelament”, explica. Té interès en les noves tecnologies i la seva idea és continuar estudiant. “M’agradaria fer un cicle formatiu d’informàtica o de gestió administrativa. Com que ara no tinc els papers, estic fent aquests cursos i em serveixen molt; estaria bé que en fessin més com aquest per als joves”, afirma.

La Shahzada ha col·laborat amb l’associació Cúrcuma, que treballa en l’àmbit de les violències de gènere. “La formació m’ha anat molt bé i, entre altres coses, he après a utilitzar les xarxes socials”, comenta la jove, que no té la mateixa opinió pel que fa a les pràctiques. “S’han portat molt bé amb mi i m’han ajudat molt, però no han sigut el que jo esperava; he estat fent només bases de dades i al final m’avorria”, subratlla. Aquesta serà una de les qüestions que es perfilaran en la segona edició del projecte, que s’està treballant i planificant amb vista a la tardor.

“Volem filar més prim pel que fa als continguts en l’àmbit digital i fer una formació més professionalitzadora; també afinarem com es fa el retorn comunitari amb les entitats perquè els joves que hi participin tinguin una tasca molt més definida i no passi el que explica la Shahzada”, afirma Yolanda Báez, tècnica d’accions de desenvolupament de proximitat de Barcelona Activa al Poble – sec. La idea, però, és anar encara més enllà i que aquest projecte formatiu pugui incloure altres continguts i arribar a altres col·lectius a banda dels joves.

El projecte de millora de l’ocupabilitat al Poble – sec va finalitzar a l’abril, però l’objectiu era també vincular els nois a altres serveis i programes de Barcelona Activa. Aquest estiu, de fet, han pogut participar en quatre sessions de coaching laboral al Punt d’Informació Juvenil de Sants – Montjuïc. La Shahzada i en Tchacka han continuat amb el seu itinerari formatiu i acaben de fer un curs de guiatge i interpretació del medi natural i cultural a la muntanya de Montjuïc, organitzat des del districte amb la col·laboració –entre d’altres– de Barcelona Activa.

Pel que fa a en Tchacka, un cop regularitzi la seva situació la idea és que pugui accedir al programa de garantia juvenil. “És un candidat idoni perquè en aquest cas es compagina formació amb pràctiques remunerades en empreses i és una entrada directa al món laboral”, subratlla Báez. Ell ho té clar: “Si m’ofereixen l’oportunitat, l’aprofitaré.”

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)