Una cooperativa perquè els manters venguin legalment

Avui, , 24-03-2017

La cooperativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona per regularitzar l’activitat d’exmanters ja és una realitat. Es diu Diomcoop, i per ara la integren quinze persones d’origen subsaharià que durant sis mesos han fet un curs de formació específic a Barcelona Activa i que ja han arribat a acords per operar de manera legal en diversos mercats i fires de la ciutat venent productes d’artesania, de comerç just i de segona mà. Segons va anunciar ahir el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, en la presentació en societat de la nova empresa, la previsió és que abans de l’estiu comenci a muntar parades, i que cada any s’incorporin a l’entitat entre cinc i deu persones, fins a arribar a la trentena de cooperativistes a final de mandat.

En llengua wòlof, parlada al Senegal i Gàmbia, la paraula djom significa “dignitat, hospitalitat i fortalesa”, va explicar Ndaye Fatou, una de les tres dones que per ara hi ha a la cooperativa i també la seva presidenta. Així doncs, va explicar, el nom de l’entitat fa referència a “la fortalesa interior” dels manters. La iniciativa, al capdavall, va ser una de les dues principals apostes en clau social de l’Ajuntament per afrontar el fenomen creixent del top manta. A més del vessant comercial, l’ens oferirà activitats formatives, suport logístic i assessorament a venedors ambulants autoritzats i tindrà un servei d’acollida i orientació per a persones vulnerables. Es tracta, va dir Fatou, que els manters surtin de la situació d’“invisibilitat” i esdevinguin “subjectes actius” en el seu propi procés d’integració.

L’entrada a la cooperativa facilita la regularització a immigrants sense papers. De la primera quinzena d’integrants, tres ja en tenien, i els altres dotze els tenen en tramitació i se suposa que els obtindran en qüestió de setmanes: el termini mitjà del tràmit volta els 24 dies, i si s’allarga és perquè es demana algun tràmit addicional, segons van precisar ahir fonts de la subdelegació del govern estatal a Barcelona, de qui depèn l’oficina d’estrangeria.

Per ara, Diomcoop ja ha subscrit convenis de col·laboració amb mitja dotzena d’entitats: Formació i Treball, Ibn Battuta, el Col·lectiu Ronda, el casal de barri del Besòs, el grup ECOS i Càritas. Les parades de la cooperativa s’instal·laran a les fires de Comerç al Carrer dels deu districtes de la ciutat, el mercat de Fleedonia, el Flea Market, el Rastro de la Virgen, el Mercat de Segona Mà de Sants, el Traster de Can Ricart i també diverses botigues d’artesans que han ofert espais de venda. En total, al llarg del primer any ja està pactada la presència de la cooperativa en 234 punts de venda, però l’objectiu és assolir els 500.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)