La cooperació, contra “l'Europa fortalesa”

Avui, , 17-02-2017

La cooperació catalana ha reforçat els últims anys els projectes de suport a les persones refugiades i també els de construcció de la pau al Líban, Jordània, l’Iraq, Síria, Grècia i Itàlia per fer front a la crisi humanitària de la Mediterrània. Dimecres, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va reunir d’urgència les ONG que hi ha sobre el terreny per sentir de primer mà les seves experiències i valorar cap on ha d’anar l’acció de govern. Una de les reivindicacions que li van fer va ser que la Generalitat s’impliqui al màxim per pressionar tant la l’Estat espanyol com les institucions europees perquè es desmantelli “l’Europa fortalesa” i s’obrin fronteres.

“Li vam transmetre l’enorme patiment que viuen les persones refugiades i la necessitat de fer polítiques integrals de suport no només a les que fugen de l’Iraq o de Síria, sinó també de l’Àfrica Subsahariana”, va explicar ahir Luca Gervasoni, director de Novact, ONG que treballa pel foment de la cultura de la pau i la cohesió social de la població refugiada siriana a Jordània, al Líban i a l’Iraq.

En la reunió van participar representants del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD); d’Unicef, que treballa pels drets dels infants; de l’Agència de les Nacions Unides per als refugiats de Palestina a l’Orient Mitjà (Unrwa), i de les 16 ONG que tenen projectes vinculats a la crisi humanitària del Mediterrani. “El govern té l’obligació, el compromís i la voluntat de respondre a l’emergència –va indicar Romeva– i cal tant acollir a Catalunya com treballar en origen.”

Molts dels projectes que tenen el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) es concentren al Líban, on un de cada quatre habitants és refugiat procedent de Síria, Palestina o l’Iraq. Afers Exteriors lidera també l’actuació conjunta de diferents institucions catalanes en aquest país a través de l’Acnur. A més del gran patiment de les poblacions refugiades, les ONG també van advertir el conseller en la reunió de dimecres que es necessitarà temps de recuperació.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)