May talla del tot amb la UE

Avui, , 18-01-2017

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir una “ruptura clara” amb la Unió Europea (UE), la sortida del mercat únic i de la unió duanera, el trencament de qualsevol vincle i l’alliberament de qualsevol regulació provinent de Brussel·les, inclòs el vincle amb el Tribunal Europeu de Justícia, en el que es coneix com un Brexit dur.

“No serem membres parcials de la UE ni adoptarem models d’altres països”, va afirmar la cap del govern britànic, descartant seguir els passos de països com Noruega, que no és estat membre però té accés al mercat únic a canvi de permetre la lliure circulació de persones. En aquest sentit, May va assegurar que prioritza la recuperació del control de les fronteres i de la immigració comunitària.

“És millor per al Regne Unit no fer cap tracte que fer un mal tracte”, va assegurar la premier a Lancaster House en el seu discurs més important des que va accedir al càrrec, davant d’ambaixadors i diplomàtics. I hi va afegir: “No ens quedarem la meitat a dins i la meitat a fora.” El Regne Unit iniciarà la desconnexió a finals de març i la pretensió és que el març del 2019 ja sigui fora de la UE.

May va explicar també que, entre els objectius de la negociació amb Brussel·les, hi ha mantenir la lliure circulació de persones entre la República d’Irlanda i el Regne Unit a la frontera amb Irlanda del Nord, aconseguir un nou acord de lliure comerç, signar nous tractats amb països de fora de la UE, continuar amb la col·laboració en intel·ligència i policia, i el control dels drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i dels britànics a Europa. “El nostre vot per deixar la Unió Europea no és un rebuig als valors que compartim i no significa que ens vulguem distanciar”, va expressar, dirigint – se als seus socis europeus. “Seguirem sent socis fiables, aliats i amics, us volem comprar els vostres productes i serveis i vendre – us els nostres, fer negocis amb vosaltres de la manera més lliure.” May es vol desvincular de la UE per poder negociar des de zero un nou tractat de lliure comerç que li permeti tenir accés al mercat únic a canvi d’una “raonable contribució” econòmica.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)