Tensió neonazi a Brussel·les

Avui, , 28-03-2016

Centenars de belgues van vèncer ahir la por i es van concentrar a la plaça dela Borsa de Brussel·les per mostrar el seu rebuig al doble atemptat de dimarts passat, que va costar la vida a 34 persones, incloent – hi els tres terroristes que es van immolar. Flors, espelmes, peluixos i cartes que dipositaven joves, gent gran i nens davant l’escalinata de la Borsa en un emotiu homenatge multitudinari a les víctimes, malgrat que les autoritats belgues havien demanat no acudir a la manifestació per raons de seguretat.

L’acte, no obstant això, es va veure enterbolit per la irrupció d’un grup de radicals de la ultradreta. Més de cent neonazis, vestits de negre i la majoria amb el cap rapat, es van dirigir al lloc de concentració cridant “belgian hooligans” i “estem a casa nostra”. No van faltar les salutacions neonazis, ni tampoc les bengales mentre ocupaven l’escalinata de la Borsa i desplaçaven així els ciutadans que es manifestaven pacíficament.

La policia llavors va actuar ràpidament. Els antidisturbis primer els van envoltar i, tot seguit, els van fer fora de la plaça amb canons d’aigua. Deu dels quals van ser detinguts. Segons la policia, al voltant de 340 seguidors violents de diversos clubs de futbol de Bèlgica es van reunir per desplaçar – se a la plaça i fer palesa la seva ideologia d’extrema dreta. Un fet que va provocar el rebuig de la resta de manifestants, perquè, segons va dir un d’ells, “és molt trist i inapropiat” després dels atemptats. El primer ministre belga, Charles Michel, va condemnar els fets i va demanar “respecte” en un moment de dol per a tot el país.

Fins llavors, l’acte d’homenatge havia transcorregut amb absoluta normalitat. L’imam Essan Secundar, que gestiona diverses mesquites de la comunitat musulmana Ahmadia a Bèlgica, va assenyalar: “Ens hem d’unir tots contra ells.” Al seu costat, una família marroquina cridava “Visca Bèlgica” i mostrava pancartes per expressar el seu “amor” pel país on viuen. Les seves paraules van rebre l’aplaudiment dels ciutadans congregats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)