Plantada del comerç pel ‘top manta’

El sector evita assistir a la taula municipal sobre la venda ambulant il·legal

La Vanguardia, Enrique Figueredo, 11-12-2015

El sector del comerç a Barcelona no vol legitimar el col·lectiu de venedors
ambulants il·l
egals asseient – se amb els seus re­presentants en un mateix fòrum com és la taula de ciutat sobre l’abordatge de la venda irregular al carrer. Es tracta d’una taula de treball que ha promogut l’Ajuntament de Barcelona. Els co­merciants, malgrat que estan convocats per a la primera reunió d’aquest organisme i que d’entrada van acceptar assis­tir – hi, ahir en un gir d’última hora s’hi van negar. Es planten davant la convocatòria muni­cipal per desacords amb la gestió d’aquest problema.

El sector, agrupat a la Taula de Comerç de Barcelona, acull diferents sensibilitats respecte al problema dels manters. Fins i tot hi ha els que advocaven per presentar – se a la reunió. Tot i això, finalment van decidir dimecres a la nit en votació excusar la seva presència.

De manera molt senzilla, el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, explicava ahir que no assistiran a aquest tipus de reunions perquè no es garanteix que no s’intentarà legalitzar “el que és il·legal”. Tampoc no aprecien garanties que mantindran la via policial i la via social en paral·lel sense abandonar – ne cap. A més a més, no volen participar en un procés en què es produeixi un tracte discriminatori “ni negatiu ni positiu” als membres del top manta. “Tampoc no poden passar al davant d’altres col·lectius d’aturats de Barcelona”, va aclarir Gasca. Aquest portaveu de la patronal s’estava referint, per exemple, als programes d’inserció laboral que prepara l’Ajun­tament de Barcelona per als venedors ambulants il·legals que tenen els papers de residència en regla.

El simple fet que la taula de ciutat per a l’abordatge de la venda ambulant il·legal sigui referida per l’Ajuntament com d’“irregular”, com es fa constar en tota la documentació oficial remesa sobre la qüestió, és una circumstància que provoca desconfiança en el sector comercial, que rebutja de totes totes tractar com a lícita una activitat que no té cap mena d’empara legal.

La plantada del sector del comerç té una significació rellevant pels mateixos aspectes curiosament pels quals els seus membres han decidit no assistir a aquesta reunió. Mentre que per la direcció de la taula de ciutat sobre el problema del top manta, en mans del regidor d’ERC Jordi Coronas, és desitjable que hi participin tots els que tenen a veure amb el problema, i que veu en la presència dels comerciants un element determinant, els amos dels comerços rebutgen aquest paper i diuen que la seva presència “no serveix per solucionar res”.

Coronas va dir a l’entrada de la reunió que respectava totes les decisions i que alhora agraïa als comerciants que s’haguessin reunit amb ell abans de la celebració de la taula a què el PP tampoc no va assistir. “Són decisions legítimes, però els convidem a venir la pròxima vegada”, va dir Coronas en to conciliador.

És, segons els comerciants, l’Ajuntament qui ha d’abordar el problema i solucionar – lo. Gasca, de Fundació Barcelona Comerç, proclama: “Nosaltres som els perjudicats”.

Els comerciants asseguren que la seva posició de no asseure’s en una taula amb representants de la venda ambulant il·legal no s’ha d’entendre com una negativa a col·laborar amb les autoritats municipals. Per això, Gasca va llançar una novaproposta que, tot i que és innovadora, pot suposar una nova dilatació de la recerca de solucions en el temps. Aquest representant del sector comercial pensa que s’haurien de constituir dues taules paral·leles i no només una. A parer seu, una hauria de ser de caràcter més social i amb continguts assistencials, i s’hi hauria de tractar la manera de reconduir cap a activitats lícites els venedors ambulants que accepten incorporar – se als diferents programes de reciclatge laboral que l’ Administració els pugui oferir. L’altra taula que Gasca proposa seria més d’índole comercial, com ell la va definir ahir. No tindria presència de membres del col·lectiu manter i s’hi abordaria, per exemple, l’obertura de borses de treball per absorbir els que se sotmetessin a un reciclatge laboral. Això sí, es pensa en borses obertes a tota mena de persones sense feina sense que hi hagi cap discriminació. “Ni positiva ni negativa”, insisteix Gasca. “En aquest segon estadi, el sector ja podria obrir finestres d’oportunitat per oferir llocs de treball i la nostra presència ja seria útil per ajudar a solucionar el problema, però no ara”, va remarcar aquest representant del comerç.

Precisament ahir es va repartir als assistents a la taula el document sobre els programes d’inserció laboral per al període 2016 – 2018 que té previstos l’Ajuntament de Barcelona per als venedors ambulants. Segons aquest document, s’hi destinarà gairebé un milió d’euros.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)