Represàlies contra Suïssa

La UE defensa la lliure circulació de persones i clama contra els límits a la immigració. Exclourà els joves suïssos del programa Erasmus+ i amenaça de tancar-los el mercat europeu.

Avui, 11-02-2014

Suïssa s’aïlla i Brussel·les l’amenaça de prendre represàlies contra el referèndum antiimmigració. “La lliure circulació de persones és sagrada per a la Unió Europea” i qualsevol “restricció dels moviments tindrà conseqüències molt greus per a la resta d’acords signats”, va advertir ahir, contundent, la portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde. Altrament dit: si els suïssos tanquen les fronteres, la seva economia es podria quedar sense mercat europeu on exportar, per exemple. D’entrada, i com a primer càstig, els seus estudiants no podran participar en el programa d’intercanvi Erasmus+.

La desconfiança i l’onada d’ultradreta que recorre Europa ha calat també entre els suïssos, quan falten només cent dies per a les eleccions europees. I al Front National francès, als populistes britànics de l’UKIP i als euroescèptics alemanys, entre d’altres, els ha faltat temps per celebrar aquest 50,3% de suport (gairebé un milió i mig de vots) a favor d’imposar quotes d’entrada als treballadors europeus. “Bravo! Què farà ara la UE? Enviar – hi els tancs?”, es va afanyar a escopir Marine Le Pen. “És una notícia meravellosa, la immigració massiva fa caure els salaris, satura els serveis socials i fa que els europeus se sentin estrangers a casa seva”, es va felicitar també Nigel Farage. El partit antieuro alemany fins i tot exigeix a Merkel que convoqui aquest mateix referèndum.

Però la UE no es quedarà de braços plegats i prepara el contraatac. “És difícil limitar el lliure moviment dels ciutadans i no limitar el lliure moviment de béns, per exemple”, va avisar, “decebut”, el president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz. Segons fonts comunitàries, els 28 estudien impedir a Suïssa que els seus estudiants participin en els intercanvis Erasmus+ i en els programes d’R+D Horitzó 2020. Però “la pilota”, va assegurar Ahrenkilde, “és ara a la teulada del govern suís”, que ha de comunicar oficialment a Brussel·les si acatarà el resultat del referèndum i començarà a limitar l’entrada de treballadors (segons la seva legislació, té tres anys de marge per fer – ho). Si ho fa, els croats, que fa només set mesos que es van adherir a la UE, podrien ser els primers perjudicats.

Si Suïssa incompleix l’acord de lliure circulació, una clàusula guillotina preveu la suspensió gairebé automàtica dels altres set acords bilaterals. I això deixaria en uns “llimbs” jurídics el milió d’europeus que treballen a Suïssa (sobretot alemanys, italians i francesos), però també els 430.000 suïssos que treballen a la UE. També perillaria la participació de la federació helvètica a Schengen, segons les fonts consultades. Prop de 230.000 ciutadans creuen cada dia la frontera per treballar a Suïssa.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)