Suïssa aprova posar quotes a la immigració de la UE

Opta en un referèndum per la proposta de l'extrema dreta. La mesura pot obrir una crisi amb Brussel·les.

Avui, 10-02-2014

Els suïssos van decidir, ahir en referèndum, tornar a limitar l’entrada de ciutadans de països de la UE al seu mercat laboral, a través de l’establiment de quotes anuals que hauran d’aplicar – se d’aquí a tres anys. Els resultats oficials de tots els cantons suïssos indicaven que la iniciativa anomenada Contra la migració en massa va ser acceptada per un 50,4% de vots. Proposada pel partit d’extrema dreta Unió Democràtica de Centre (UDC), també restableix el principi de preferència per al treballador del país per davant da l’estranger que estava abolit per a tots els treballadors procedents d’algun dels països de la UE.

Aquesta proposta anul·la el sistema de lliure intercanvi que hi ha entre Suïssa i el seu principal mercat, la UE, i el text diu que s’haurà de renegociar en el terme d’uns acords d’integració que afecten el moviment de treballadors, les relacions comercials, la investigació i l’agricultura, entre altres àmbits. Les restriccions de fronteres als ciutadans comunitaris obrirà una greu crisi política entre els dos territoris.

Suïssa té un 23% d’immigrants, un percentatge superior al de qualsevol país europeu, tot i que bona part d’aquests estan en sectors d’alta qualificació. Des que es va obrir la porta als europeus, la taxa d’atur ha estat pràcticament estable, al voltant del 3%. Els salaris han crescut una mitjana del 0,6%, una taxa superior a la del període anterior. I el creixement econòmic del país supera el de la UE.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)