Girona, única demarcació de Catalunya que no va perdre població el 2012

L'Instituto Nacional de Estadística publica les dades del padró consolidat el dia 1 de gener del 2013. La població total de Catalunya supera els 7,5 milions.

Avui, 31-12-2013

Catalunya tenia l’1 de gener del 2013 una població de poc més de set milions i mig de persones i n’havia perdut 17.258 respecte a la mateixa data de l’any 2012. La davallada poblacional va ser una constant a tot el país durant tot el 2012, tret de les comarques de Girona, on entre una data i una altra s’hi va registrar un moviment positiu de cinc persones. Aquest increment és numèricament més rellevant a la capital de la demarcació, en què l’1 de gener passat hi vivien 97.292 persones, 95 més que l’1 de gener del 2012.

Aquestes dades poblacionals van ser fetes públiques ahir per l’Instituto Nacional de Estadística, que va difondre les dades del padró consolidat. Segons aquestes xifres, el total de la població de l’Estat és de poc més de 47 milions de persones, amb una pèrdua de 135.538 habitants al llarg del 2012.

La radiografia de la població catalana que ofereix el padró parla d’una societat paritària, gairebé un 50 per cent d’homes i de dones, però amb un lleuger avantatge d’aquest segon segment, amb cent mil dones més que homes. Això és així perquè a les comarques de Barcelona, que són les més poblades, hi ha un nombre de dones superior al de dones, mentre que a Girona, Lleida i Tarragona el segment de població masculina s’imposa al de femenina. En canvi en l’àmbit de les quatre capitals, les dones hi són majoria per davant dels homes.

En termes generals, la pèrdua de 17.258 habitants empadronats durant el 2012 confirma la davallada poblacional que experimenta Catalunya arran de l’impacte de la crisi econòmica. Dos són els motius principals: la marxa de persones a treballar a l’estranger –ja sigui immigrants que tornen al seu país després de perdre la feina o ciutadans nascuts a Catalunya que busquen sort lluny de casa seva–, i el descens de la natalitat, motivada per la lògica prevenció de les parelles a augmentar la família en plena recessió.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)