París - Xavier Orri

Le Pen aprofita Merah per atiar l'antiimmigració

La líder del FN espera créixer a les enquestes amb el debat sobre seguretat Sarkozy castigarà qui consulti webs gihadistes

Avui, , 27-03-2012

Mohamed Merah, el gihadista responsable de set morts en els darrers quinze dies a l’Estat francès, va néixer a Tolosa fa 23 anys. De pares algerians, però nascut i criat a França. Aquest detall, de domini públic, no ha estat cap barrera perquè Marine Le Pen, la candidata del Front National (FN), tanqués el seu últim míting preguntant-se en veu alta: “Quants Mohamed Merah arriben cada dia a França en vaixells i avions farcits d’immigrants?”

La candidata d’ultradreta, que aspira a créixer en els sondejos després dels fets de Tolosa, veu com els crims de Merah han posat sobre la taula les seves temàtiques electorals predilectes: la inseguretat i la lluita contra la immigració. Davant aquest escenari, l’equip de Le Pen se sent fort i optimista. Ho deia en una entrevista a Radio France el seu director de campanya: “Le Pen gaudirà una gran dinàmica [de creixement] a partir d’ara.”

Pena de mort

Les grans línies del FN són ara més ben rebudes per la opinió pública, sensibilitzada com ha quedat arran dels fets de Tolosa. La recuperació de la pena de mort que al novembre sonava com una excentricitat més de la candidata d’ultradreta, ara té possibilitats d’esdevenir un dels leitmotivs de campanya. En el darrer míting, Le Pen va barrejar els conceptes que defineixen l’esquema crític del seu partit en un còctel electoral del qual espera resultats.

“L’islamisme radical, la seva impregnació, la seva influència creixen any rere any.” El motiu? “És la conseqüència directa de la immigració de masses”, va argüir l’aspirant a l’Elisi, que a dia d’avui suma un 16% en intenció de vot al sondeig Ifop-Fiducial.

Ahir va ser Nicolas Sarkozy, un candidat gens tebi en el terreny de la seguretat i la immigració, qui la va reprendre. “Dir que immigració és igual a Mohamed Merah, que és nascut a França, no té cap sentit”, va dir. Tot i la distància amb Le Pen, Sarkozy també ha entrat amb força al debat sobre antiterrorrisme en insistir que es castigarà amb penes de presó la visita de webs que facin proselitisme de la gihad, i els viatges a països com l’Afganistan sense acreditar un “motiu turístic, familiar o laboral”. Fora d’aquests marges, estima Sarkozy, són viatges d’entrenament terrorista.

L’inspirador de la Qatar Foundation, vetat per l’Elisi

El president francès, Nicolas Sarkozy, va anunciar ahir, en una entrevista amb France Info, que no permetrà l’ingrés a França del xeic egipci Iusuf al-Qaradaui, un intel·lectual i predicador d’extrema influència en el món islàmic gràcies al seu programa televisiu La Xaria i la vida que emet la televisió Al Jazeera. També ostenta la condició d’inspirador de la Qatar Foundation –té una beca que porta al seu nom–, que patrocina la samarreta del FC Barcelona des d’aquesta temporada. Refugiat a Qatar des de fa més de quaranta anys, Al-Qaradaui disposa de passaport diplomàtic i tenia previst viatjar a França al principi del mes vinent per assistir al congrés de la Unió de les Organitzacions Islàmiques de França. Nicolas Sarkozy ha argumentat que “el seu discurs és incompatible amb l’ideal republicà”, especialment pel cru antisemitisme que ha mostrat el xeic egipci al llarg de la seva trajectòria, en què ha arribat a qualificar l’extermini jueu com un càstig d’Al·là i Hitler com una “benedicció divina”. Iusuf al-Qaradaui ja té l’entrada vetada als Estats Units i al Regne Unit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)