El domini del castellà

Una passejada pel centre de Girona parant l"orella permet constatar una realitat sorprenent Idiomes escoltats als carrers Català: 3,7% Espanyol: 85,2 % Família lingüística rusa: 7,4 % Nord-africans: 3,7 % Total: 100,00%

La Vanguardia, , 23-09-2011

JAUME FABRE
El castellano está en peligro en Cataluña!".

Alarmat per aquest crit d´alerta, el periodista s´ha llançat al carrer amb el bloc de notes per tal d´avaluar el nivell de perill aproximat. Ha fet un recorregut a peu pel centre comercial de la ciutat de Girona, des de la plaça del Marquès de Camps fins a la plaça dels PaïsosCatalans, parant l´orella i apuntant l´idioma que feien servir els que sentia parlar pel carrer. El resultat ha estat realment sorprenent.

Consideracions prèvies Tot i que, òbviament, aquest no es pot considerar un estudi gaire rigorós, sinó més aviat de lingüística casolana, s´han respectat els principis bàsics de qualsevol treball de camp. El recorregut pels carrers del centre comercial ha estat triat amb la intenció d´evitar una zona suburbial o amb majoria de població immigrada, i s´ha fet un assolellat 12 de setembre, entre les deu i les onze del matí per evitar les hores d´entrada i sortida de les escoles properes. S´ha evitat també la plaça Pompeu Fabra, al voltant de l´edifici de la Generalitat, perquè a aquella hora hi ha funcionaris que van a esmorzar. Les tres coses podrien haver portat a resultats desviats. No s´ha passat pel carrer Migdia, a causa de les obres de reurbanització que s´hi porten a terme, i l´itinerari s´ha fet bàsicament pels carrers de Barcelona, Sant Antoni Maria Claret, Joan Maragall i Creu.

Mètode de treball El mètode de treball utilitzat pel cronista ha estat senzill. Caminar i aturar-se discretament a prop de grups de dues o més persones aturades a la vorera parlant tranquil · lament – oanimadament-entre elles, o d´una persona sola parlant pel telèfon mòbil. S´ha tractat de respectar la intimitat de les converses, escoltant només el temps precís per establir l´idioma utilitzat. Només en dos casos, involuntàriament, s´ha arribat a agafar el fil del tema que es tractava.

No s´ha entrat en bars ni en establiments comercials.

Dades obtingudes El resultat d´aquesta enquesta rudimentària realitzada al centre de la ciutat de Girona ha estat el següent:

- S´han escoltat 27 converses, 9 de les quals eren mantingudes per persones parlant per telèfon mòbil, totes del sexe femení, i les altres 18 per grups de dues o tres persones aturades parlant a la vorera, entre les quals hi havia tant persones de sexe masculí com femení.

- De les 27 converses, només una (3,7%) era en llengua catalana. La mantenia una dona jove a la sortida d´una botiga de roba de marca amb una amiga i li explicava que no havien fet papers amb el pare del seu fill, amb qui convivia, perquè d´aquesta manera constava com a mare soltera i rebia una ajuda econòmica de l´administració pública.

- De les altres 26 converses escoltades, 23 (85,20%) eren en alguna variant dialectal de l´espanyol, especialment les parlades a Andalusia i, en menor quantitat, en païsosllatinoamericans. D´una de les converses, mantinguda per telèfon mòbil per una dona jove, se´n va captar que era acabada de casar i explicava a una amiga que no s´entenia gaire bé amb el seu marit, si bé no havien arribat encara a tirar-se els trastos pel cap. Dues de les converses (7,4%) sonaven a alguna llengua de la família del rus i l´altra la mantenien en alguna llengua nord-africana (3,7%) un grup de dones amb vel i vestit fins als peus.

Conclusions D´aquest precipitat estudi no es pot deduir aparentment que el castellà estigui en perill a Girona, a jutjar per l´altíssim percentatge d´usuaris constatats. Però només aparentment, perquè podria ser que els que parlen castellà siguin en realitat una minoria, però més amants de parlar en mig del carrer que la majoria que ho fa en català, però potser aquests últims romanen tancats a casa seva o a la feina, a aquelles hores del matí. També es pot concloure que és evident que vivim ja en la civilització de l´oci. L´enquestador ha quedat sorprès de la quantitat de gent vagarosa que hi ha als carrers més cèntrics de Girona entre deu i onze del matí. Sigui a causa de l´alt nivell d´atur o del frau en la percepció de subvencions públiques, la qüestió és que l´Ajuntament s´haurà de plantejar de posar més bancs a les voreres, perquè tots els que vam veure el matí de l´estudi estaven ocupats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)