Censuren la decisió d'Albiol de fer retirar bancs i fonts

Els partits de l'oposició i diverses entitats ho veuen inútil i hi ha qui opina que amplia la fractura social L'alcalde de Badalona admet que els bancs s'han retirat perquè “generaven conflictes”

Avui, badalona - S. M. / I. M. / J.G, 15-09-2011

Pluja de crítiques al govern del PP de Badalona per la decisió de fer retirar els bancs i les fonts de la Salut alta i impedir així un mal ús d’aquest mobiliari per part d’alguns immigrants. El líder del PSC i exalcalde de la ciutat, Jordi Serra, ha fet referència un cop més al “cinisme de Xavier García Albiol”, després que el gener d’aquest any el líder del PP assegurés des de l’oposició que la reforma de la plaça Antonio Machado, a la Salut alta, evidenciava “el fracàs de les polítiques de civisme i seguretat del PSC, ja que s’han suprimit els bancs per evitar que s’hi asseguin determinats individus gitanos romanesos”. Uns dies abans, aquest rotatiu publicava una visita de Serra a les obres d’aquesta plaça de la Salut, punt habitual de reunió de la comunitat gitanoromanesa, on alguns veïns l’instaven a no posar bancs a la plaça per evitar concentracions d’aquestes persones. Serra es va comprometre llavors a estudiar la proposta. Finalment es va optar per deixar aquesta plaça sense bancs (a excepció dels de la zona de jocs infantils) i instal·lar-ne de nous a altres punts del barri (que el PP acaba de treure). “Nosaltres no vam treure bancs; simplement els vam redistribuir”, apunta Jordi Serra, i defensa que no es va negar ja d’entrada a la petició que li feien arribar alguns ciutadans, “perquè a un veí no li diré que treure els bancs era una barbaritat“. En aquella mateixa visita d’obres, el 14 de gener, un càrrec del PSC va explicar que es prendrien mesures per evitar les reunions d’alguns col·lectius, com ara col·locar una barana sobre un mur que convidava a seure-hi. Consultat per aquest tema, Jordi Serra respon que “mai” no ha pres una decisió que vagi en la línia d’eliminar concentracions de persones.

Ben al contrari, l’exalcalde de Badalona es mostra molt crític amb el PP i la supressió dels bancs i les fonts i li pregunta a García Albiol si “s’han de treure les carreteres per evitar que hi hagi accidents”. Li trasllada una altra qüestió: “Si es fa botellón a una plaça del centre de la ciutat, també els traurà?”.

La supressió dels bancs tant a la Salut alta com al barri de Sant Roc no és una solució efectiva, segons el president del grup municipal de CiU, Ferran Falcó, que defensa que amb el temps “la mesura es mostrarà ineficaç perquè la gent no la pots esborrar d’allà on viu”. El president del grup municipal d’ICV-EUiA, Carles Sagués, considera la decisió del govern badaloní “d’esperpèntica, pròpia d’una república bananera”. “No afronta els problemes, no fa pedagogia. Els incívics s’han de perseguir i les fonts, deixar-les on són”, argumenta Sagués abans de lamentar que es castigui l’espai públic, quan hauria de ser “un lloc de trobada”.

Ahir, l’alcalde Xavier García Albiol va admetre que els bancs s’han suprimit perquè generaven conflictes (dimarts el PP ho va negar) i va anunciar que l’Ajuntament instal·larà noves fonts en les properes setmanes, apostant per un model que només permet beure aigua.
Crítiques del teixit social

Hi ha entitats que també censuren la proposta d’Albiol. Des de SOS Racisme, Alba Cuevas diu que, si hi ha conflicte, així no se solucionarà. “Aquesta mesura posa de manifest la manca d’efectivitat del govern d’Albiol, que torna a criminalitzar un col·lectiu des del racisme i el populisme”. “No tenir espais de trobada és contraproduent”, conclou, en la línia Salva Periago, membre de La Rotllana, una entitat juvenil que treballa a la Salut. “Si anem fent coses com aquesta, la situació derivarà cap a problemes més greus”, alerta abans d’indicar que “si quan algú utilitza malament una cosa la traguéssim, no quedaria res”. Des de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Cristobal Laso diu que “a aquest senyor se li han de parar els peus”. “Fomenta la fractura social, però hi estem acostumats, perquè forma part del seu populisme, de la seva campanya de gestos”, conclou.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)