Els ‘drets' d'Albiol

L'alcalde de Badalona fa retirar part dels bancs públics del barri de la Salut per evitar que grups d'immigrants s'hi reuneixin de nit També elimina tres fonts al·legant que els gitanos romanesos s'hi rentaven

Avui, badalona - I. Martínez / S. Muñoz, 14-09-2011

Alguns veïns de la part alta del barri de la Salut, a Badalona, fa dies que surten de casa amb un cartró sota el braç. “És per no tacar-me els pantalons”, justifica el jubilat Luis Granero. “L’últim se’l van emportar abans-d’ahir i, des d’aleshores, sec al carrer o descanso dret”, diu. El veí fa referència a una de les darreres mesures del govern de Xavier García Albiol (PP): la retirada dels bancs d’alguns carrers de la Salut per evitar concentracions, sobretot a les nits, dels col·lectius d’immigrants que provoquen el recel del veïnat.

Oficialment, el PP nega que aquest sigui l’objectiu de la mesura. “Hem elaborat un estudi i estem redistribuint els bancs en funció de les necessitats de cada zona. També volem substituir els models més antics”, indica Daniel Gràcia, responsable de Via Pública, ignorant que alguns dels bancs retirats només tenien mig any. Veïns de la Salut que sintonitzen amb la iniciativa, però, revelen que han estat informats en un altre sentit. Alguns d’aquests, fins i tot, van donar suport a una campanya recent de recollida de firmes que pretenia forçar l’anterior govern local (PSC, CiU i ERC) a eliminar els bancs i evitar segons quines concentracions. La campanya la va liderar l’actual coordinadora del PP al barri de la Salut, Julia Sánchez. “Els immigrants atapeïen els seients i s’estaven fins a la matinada fent soroll”, explica Manuel Pérez, veí de la Salut, que admet: “És el que volíem.” “Abans els bancs estaven bruts i nosaltres –assenyalant els altres jubilats– no teníem lloc.”

Tot i això, hi ha qui opina que la mesura és dràstica. “Fa quatre dies que van col·locar els bancs nous al carrer Víctor Balaguer i ara se’ls emporten”, subratlla Isabel Fernández.

Sense bancs a Sant Roc

La mesura de retirar bancs s’ha fet extensiva al barri de Sant Roc, on les queixes també les provoca una part de la població autòctona. Allà s’han tret bancs que només tenien un parell d’anys, i per això l’associació de veïns descarta que s’hagin retirat amb voluntat de reemplaçar-los. El seu president, excàrrec de confiança de CiU durant l’anterior mandat, Diego Justicia, assegura desconèixer els motius que han portat els populars a retirar aquests bancs. A més, segons diversos veïns, els carrers seleccionats “ni tan sols són un focus habitual de conflicte”. Les germanes González, la Francisca i l’Antonia, prenien abans la fresca als bancs del carrer d’Almeria, just davant de casa. Totes dues es desplacen amb l’ajuda d’unes crosses, així que ara estan molestes amb la decisió del govern. “Allà només hi sèiem quatre iaies, no veig on era el problema”, assenyalen indignades. L’entitat veïnal lamenta que el PP prengui decisions sense comptar amb els veïns (“tot i que l’alcalde es va comprometre a fer-ho”, reivindica Justicia) i assegura que, si més no en el cas de Sant Roc, la desaparició dels bancs només perjudica la gent gran, ja que els col·lectius que són més sorollosos “no necessiten aquest mobiliari urbà per reunir-se i crear molèsties”. Una prova d’això, segons es pot constatar in situ, són els grups de cadires que es poden veure a determinades places i que fa servir principalment població autòctona.
LA XIFRA
34
bancs que hi havia a Sant Roc ja han estat retirats. Eren als carrers
Vélez Blanco i Almeria

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)