Badalona detecta 70 pisos conflictius de romanesos

Badalona detecta 70 pisos conflictius de romanesos

Avui, - badalona - Sara Muñoz, 28-08-2011

Mentre mostra amb una mà la cadena d’argent que li penja del coll, la María Piña assegura que els veïns del barri badaloní de la Salut no poden sortir amb joies de valor al carrer “perquè ens les roben”. Els problemes de convivència persisteixen en aquest sector de la ciutat, on no és difícil trobar veïns que lamenten que, fins al moment, no s’han complert les expectatives que va generar el PP, quan garantia en campanya electoral que posaria fi als maldecaps que la formació, com molts veïns, vinculava al col·lectiu de gitanos romanesos. “No veiem que el PP hagi passat a l’acció”, comenta Antonio Rubio, un veí de la Salut alta que confessa que al maig va votar per primer cop el candidat popular perquè va veure Garcia Albiol com l’únic salvador possible. “Si més no, ha estat sempre l’únic que ha parlat clar”, afegeix, tot i admetre que de moment se sent un pèl decebut.

Xavier Garcia Albiol, alcalde del PP a Badalona, assegura que entén l’estat d’ànim dels veïns, però els vol traslladar que resoldre aquesta problemàtica “no és una acció immediata sinó que requereix d’un cert temps”. El batlle badaloní garanteix que ja s’ha posat mans a l’obra. La primera mesura ha estat elaborar una radiografia del col·lectiu gitano romanès. Un informe de la Guàrdia Urbana amb data del 2 d’agost –al qual ha tingut accés aquest diari– revela que a Badalona hi ha actualment 70 pisos habitats per ciutadans romanesos d’ètnia gitana, que generen problemes de convivència. No es detalla si hi ha un problema afegit de sobreocupació. La majoria es localitzen precisament al barri de la Salut, seguit de Llefià i Sant Roc. La resta de barris se’ls miren amb molta distància. “El primer que havíem de tenir clar és el mapa que ens indica on viuen aquestes persones”, sosté Garcia Albiol. Aquest informe policial s’està acompanyant ja de les primeres mesures, segons l’alcalde: “Més presència policial, amb més pressió sobre els seus vehicles i els seus comportaments, i retirada dels carros de la compra i cotxets que fan servir per traslladar material”.

No sembla, però, que la població hagi percebut aquesta “pressió” sobre el col·lectiu. Una veïna del carrer Nàpols que no vol revelar el seu nom explica que no percep que ara hi hagi més policia i assegura que fins i tot ha pogut observar una furgoneta de ferralla aparcada més d’una setmana al carrer i que ocupava mig pas de vianants. Des de l’anonimat, admet que va votar el PP, per primer cop en la seva vida. Actualment busca pis per marxar de la zona.

“De moment, amb el PP, no hem guanyat absolutament res”, assenyala Francisco Rubio. Mentre ell parla, la María Piña descobreix de sobte que l’Ajuntament ha tret uns bancs del carrer Víctor Balaguer i interromp el seu marit: “Molt ben fet. Ara han de treure els que resten. Només serveixen perquè els facin servir gent que acaba borratxa i barallant-se”. A tots els veïns, Garcia Albiol els demana “més marge de temps”. Els recorda que encara no fa tres mesos que governa la ciutat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)