Torramadé vol “límits” al nombre d'immigrants a Salt

L'alcalde diu que s'han de redistribuir els nouvinguts al territori i evitar les “concentracions excessives” d'immigrats Creu que si no es busquen solucions els conflictes es repetiran

Avui, Jordi Nadal, 12-07-2011

L’alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), ha tornat a encetar aquest cap de setmana passat el debat sobre l’índex d’immigració a Salt, el qual està per sobre del 43%, i les possibles solucions. Torramadé ha suggerit que es prenguin mesures per limitar el nombre d’immigrants que volen instal·lar-se en municipis que tenen índexs de població immigrada “molt per damunt de la mitjana estatal”, que se situa en un 16%. Per a Salt, considera que calen “polítiques excepcionals per fer revertir una situació que és excepcional”. En aquest sentit, proposa que es discrimini les persones que vulguin accedir a habitatges dels barris més densament poblats del municipi. La finalitat és que augmenti de mica en mica la població autòctona i disminueixi la immigrada. Per l’alcalde la situació del municipi “no és bona per a ningú”, ni per als autòctons ni per als nouvinguts, ja que els primers veuen en perill el seu model de vida i els segons “no troben el que vénen a buscar al país: un model de vida occidental que ara no troben”. Per fer el repartiment, Torramadé diu que una fórmula podria ser que els nouvinguts visquessin als municipis on treballen (molts dels habitants de Salt tenen la feina en polígons industrials de municipis dels voltants). Creu que solucions com ara la renovació urbana que proposava l’anterior equip de govern, de la socialista Iolanda Pineda, es van plantejar malament, i que s’han d’orientar a fomentar la cohesió social, “que ha quedat en un segon terme”. Pel que fa a l’educació, diu que cal redistribuir els alumnes amb necessitats educatives especials en altres municipis de l’àrea urbana. L’alcalde considera que, si no s’afronta el problema, els conflictes socials que hi ha hagut el darrer any i mig a Salt es poden repetir en qualsevol moment.

Puigdemont hi diu la seva

Les propostes de Torramadé, tot i no ser noves, han provocat moltes reaccions adverses. Una de les més significatives i contundents és la de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), que diu que “la immigració és un problema de Salt, i és Salt, que l’ha de resoldre”. Puigdemont afirma que entén que l’alcalde de Salt estigui preocupat per la qüestió, però no veu “viable” la proposta de repartir els immigrants als municipis dels voltants de Salt. La portaveu d’Unió Democràtica, Marta Llorens, va evitar ahir censurar l’alcalde, tot i que va qüestionar la legalitat d’alguna de les seves propostes. El PSC va qualificar-les de “populistes i demagògiques”, a través del seu portaveu, Miquel Iceta, segons el qual “l’assignació de quotes territorials i municipals de la immigració no té cap tipus de sentit ni de viabilitat”. L’alcalde, d’altra banda, té el suport del diputat per Girona del PP, Enric Millo. El portaveu dels populars veu lògic que es determini un percentatge màxim de nouvinguts en municipis amb situacions com la de Salt, i creu que l’alcalde Torramadé s’acosta amb les seves declaracions a les tesis del PP en matèria d’immigració.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)