L'alcalde de Salt apel·la a la UE per a un repartiment equilibrat d'immigració

Jaume Torramadé ha demanat que la seva sol·licitud sigui compresa per aquelles altres poblacions que tenen baixos percentatges d'immigrants L'alcalde vol atreure altres poblacions amb una situació similar

Avui, , 12-07-2011

L’alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), ha apel·lat a la Unió Europea (UE) perquè s’obri un debat sobre un repartiment més equilibrat de la immigració extracomunitària, que en la seva ciutat representa el 45% de la població.

Torramadé ha dit que pretén plantejar una “reflexió en veu alta” que atregui d’altres localitats en situació similar i ha demanat que la seva sol·licitud sigui compresa per aquelles altres poblacions que tenen baixos percentatges d’immigrants.

El que serà nou president de la Diputació de Girona ha llançat fins ara propostes com que es freni el flux d’immigrants en poblacions com Salt i es porti a d’altres en què la majoria de veïns són autòctons, i ara advoca per una reflexió que mereixi l’anàlisi de la UE i de les administracions de Catalunya i Espanya.

Jaume Torramadé entén que es tracta de llançar “un missatge més global” i que, “entre el discurs que se’n vagin tots i el que tots són precisos, està el discurs de la lògica”.

“Quina possibilitat té Salt de gestionar aquesta situació amb èxit?”, es pregunta Torramadé, qui insisteix que “ningú ha de pensar que aquest és un discurs contra algú, sinó que es tracta que l’autòcton se senti més còmode i que l’immigrant trobi el model que venia a buscar”.

L’alcalde de Salt defensa que, ara, és el moment de llançar aquest tipus de missatges, “perquè si no és així només es pensa en aquest tipus de poblacions quan es produeixen altercats i baralles, però llavors l’únic que es pot fer és parar el cop com es pugui i reclamar provisionalment la presència de més policia”.

El convergent recordava així successos dels quals la seva localitat ha estat protagonista recentment, com la crema de contenidors, de vehicles i manifestacions de veïns a causa de la tensió entre autòctons i col·lectius d’immigrants.

Per a Jaume Torramadé, “tenir un 45% de població d’origen extracomunitari no és bo, i és una situació que cap municipi vol i que tots procuren que a casa seva no vagi a més”.

No obstant això, Torramadé insisteix que “si en analitzar Salt s’observa que el percentatge d’immigrants és tres vegades més alt que la mitjana de Catalunya alguna cosa haurà de fer el món de la política”.

Per a això, el futur president de la Diputació ha recuperat una antiga proposta seva de crear un col·lectiu de poblacions que viuen aquest tipus de situacions.

“Si els municipis de costa tenen el seu fòrum i els de muntanya també, perquè tenen una sèrie d’inquietuds comunes, per què no els que tenim el problema migratori per estar en contacte?”, es pregunta Jaume Torramadé.

Torramadé adverteix en tot cas que ningú pot jutjar aquest tipus de missatge “sense conèixer la realitat de Salt” i advoca per aquesta unió de poblacions per arribar a les administracions superiors, “des dels consells comarcals a la Unió Europea, perquè hi ha una experiència global del que passa als llocs on es trenquen les proporcions”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)