FRANCESC MARTÍNEZ ALCALDABLE D'ICV-EUIA A SALT

“Què passa a Salt? Que hi ha pobresa!”

“El menjador escolar ha de ser gratuït a les escoles públiques” “Els principals ocupes són els bancs i les caixes”

Avui, SALT - Joan Trillas , 16-04-2011

El cap de llista d’ICV-EUiA a Salt, Francesc Martínez, no vol parlar d’immigrants, sinó de persones. Per això afirma que el seu grup apostarà per la classe treballadora, que és gairebé tot el poble.

EUiA s’estrena políticament a Salt.

Aquest és un punt important, perquè, finalment, ICV-EUiA es presentarà per primera vegada com a coalició. Era una anomalia que afectava Salt que aquesta vegada s’ha corregit. Fins ara, EUiA en quedava al marge.

Per què es va trencar la coalició IPS-ICV?

Una part va optar per triar un camí diferent que es basava en l’independentisme. Res més que això.

Ara, i un cop ICV i EUiA opten per anar junts, quines seran les seves prioritats?

A banda del propi ideari dels partits, com a formació d’esquerres i ecològica, cal centrar-nos en Salt. Ara mateix, cal tenir molt present que unes 4.000 persones estan a l’atur. Això representa un tant per cent molt alt. Per nosaltres aquest és el principal argument. Hi ha una manera poètica de definir la situació de Salt: “Quan en una casa la pobresa entra per la porta, l’amor surt per la finestra”. Això ho defineix tot. Tota la nostra preocupació és cuidar la gent treballadora. Salt és una població històricament treballadora.

I això en què es tradueix?

Doncs en desnonaments de persones treballadores que no poden pagar el lloguer o la hipoteca. Això passa cada dia. Hi ha centenars de pisos buits. Aixequem el cap! Es parla molt dels esquàters. Però per nosaltres els principals ocupes ara són els bancs i les caixes. Pensem que s’està carregant la crisi a les persones que ho tenen pitjor.

Parli’m de més propostes.

Una de les nostres propostes és la d’aconseguir que el menjador escolar sigui gratuït a les escoles públiques. Així penso que ens podem assegurar un coixí social. Evidentment, això s’haurà de fer des de l’administració i des de l’Ajuntament. Com a mínim menjaran calent un cop al dia. També des de l’Oficina de Promoció Econòmica volem assessorar que les persones aturades puguin crear cooperatives per cercar treball o ajudar-les a fer un economat. Per nosaltres no hi ha immigrants, hi ha persones. Nosaltres som gent treballadora i ens preocupem per la gent de la qual no s’ocupen els bancs. Recordi, de 30.000 habitants, 4.000 estan a l’atur, i això és una barbaritat!

S’ha parlat molt de la immigració a Salt. Com ho valora?

Miri, la immigració és allò que permet a les persones circular pel món de manera lliure buscant un lloc per viure. El que s’ha de fer és afavorir l’acollida per poder conèixer el lloc que un escull per viure. No som partidaris de cap mesura especial, excepte d’aquelles que afectin el gruix de la població. Les persones vénen a treballar, i per nosaltres poden formar part de les 4.000 persones que estan a l’atur. Nosaltres no fem diferències. Totes són persones treballadores. Què passa a Salt? Què hi ha pobresa! No és agradable, no és una bona notícia, però és la realitat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)