La UE estudia acollir els desplaçats per les revoltes

Els Vint-i-set els atorgarien asil polític durant un any i no els tornarien als països d'origen fins que no se'ls garantís el respecte dels seus drets Els estats membres s'haurien de repartir els refugiats

Avui, Albert Segura, 06-04-2011

Els immigrants que fugen de Líbia, Tunísia i la resta de revoltes del món àrab podrien quedar-se a la Unió Europea (UE) fins a un any com a màxim.

El Parlament Europeu va aprovar ahir la proposta de l’eurocomissària d’Interior, Cecilia Malmström, d’acollir “de manera temporal” els desplaçats que arriben a l’illa italiana de Lampedusa i a Malta: s’aplicaria una directiva comunitària del 2001 que, en cas d’emergència humanitària, permet “l’entrada d’immigrants imprevistos” per evitar la violació dels seus drets. Només se’ls podria donar asil durant dotze mesos, però, i els 27 haurien de repartir-se’ls i redistribuir-los “solidàriament”.

Els ministres d’Interior discutiran dilluns que ve si fan cas a Malmström i als eurodiputats, com recol·loquen els immigrants perquè no es quedin concentrats a Itàlia i siguin una càrrega per als països del sud, i com controlen que realment tornin a casa passat un any. L’èxode massiu impedeix valorar adequadament quins sense papers arriben per demanar asil polític (fugint de la guerra a Líbia o de la repressió d’altres règims) i quins ho fan per raons econòmiques (per buscar feina, en condicions normals, se’ls hi prohibiria l’entrada), i per això Brussel·les proposa aplicar aquest mecanisme excepcional durant 12 mesos.

“Aquesta gent, alguns milers, no poden tornar, així que hem de considerar acollir-los com a refugiats i pagar-los les necessitats bàsiques i també el retorn a casa quan sigui possible”, va dir Malmström. Brussel·les vol que els 27 es comprometin a no retornar els immigrants acollits mentre el seu país d’origen no els garanteixi el ple respecte dels drets humans.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)