El 43% veuen molt o bastant acceptable expulsar una alumna que duu mocador

Rebuig a l'ús del burca i a la construcció de mesquites a Catalunya Més de la meitat dels enquestats pel CEO no llogarien un pis a una família immigrada

Avui, , 15-03-2011

El mocador i l’escola no són compatibles. Això pensen el 43% dels enquestats a Percepció dels catalans i catalanes sobre la immigració 2010, que ahir va presentar el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO). En el plantejament que s’exclogui una alumna d’una escola per portar el vel islàmic, el 49% ho troben poc o gens acceptable, perquè valoren per sobre de tot el dret a l’educació, però hi ha un 43% que defensen que per anar a l’escola s’han de treure el mocador. Aquest és un dels punts que demostren poca tolerància amb els trets diferencials externs vinculats senzillament a la diversitat religiosa.

En el mateix bloc de preguntes queda ben clar el rebuig al burca –el 69% el veuen gens acceptable– i el rebuig a tenir una mesquita al barri –el 57% donen suport a les protestes contra les mesquites–. Així com també queda ben clar que és normal que es prefereixi contractar un català a bans que un immigrant (64%) i que s’expulsi un estranger, encara que tingui tots els papers en regla, en el moment que comet qualsevol delicte (77%).

L’enquesta del CEO, que ara es compararà amb les del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) per veure si l’aversió cap a la immigració ha crescut i s’ha agreujat a causa de la crisi, fa paleses grans reticències a l’hora de llogar un pis a un nouvingut –només el 48% ho acceptarien–, portar el fill a una escola on hi hagi molts fills d’immigrants (55%) o viure en un barri on hi hagi molta immigració (63%). Menys reticències hi ha en el plantejament de tenir companys de feina o d’estudis estrangers –el 81% no hi veuen problemes– o que el fill porti amistats immigrades a casa (78%).

Diversitat cultural

L’estudi analitza també el respecte a la diversitat cultural i religiosa: el 71% dels enquestats accepten que els immigrats mantinguin la seva cultura i els seus costums sempre que no molestin la resta de catalans, mentre que l’11,5% troben bo que els immigrats puguin mantenir la seva cultura i manera de viure. La religió es veu com l’element que més separa nouvinguts i autòctons.
SOS vol eines per a la convivència

L’ONG SOS Racisme va reclamar ahir que es treballi a favor de la convivència, una feina que considera imprescindible vistos els resultats de l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió. En un comunicat, l’entitat que fa temps que denuncia el creixement de la discriminació per raons d’origen o de raça va qualificar de “greu” l’augment i l’extensió d’opinions racistes entre la població, fet que consideren atribuïble “al discurs demagògic, les polítiques discriminatòries i la permissivitat amb els discursos de l’odi”.

SOS Racisme subratlla que l’enquesta referma els estereotips sobre aspectes com ara els drets i deures, o l’ús dels serveis públics. La realitat demostra, però, que els immigrats fan molt menys ús dels serveis sanitaris que els autòctons. Precisament, dissabte a la tarda es farà a l’Arc de Triomf de Barcelona l’acte Mobilitza’t per construir una societat justa.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)