Més dones immigrants entren en el món laboral

Per primer cop, la UGT rep més peticions de dones estrangeres que d'homes

El País, Anna Puig, 08-03-2011

Cada cop hi ha més dones que surten de l’exclusió i s’integren en el món laboral. Així ho ha detectat el sindicat UGT a les comarques gironines i el seu servei d’atenció a les persones immigrades, l’Amic, que l’any passat, per primer cop, va rebre més peticions d’assessorament de dones (51%) que no pas d’homes (49%). “Les dones han trobat els seus propis canals d’integració”, va dir Dolors Bassa, secretària general de l’UGT a Girona, en la presentació de la memòria de l’Amic. Però va reconèixer, també, que la crisi i les situacions de necessitat que viuen moltes famílies immigrades ha fet que moltes dones s’hagin vist obligades a buscar feina.

L’Amic va atendre l’any passat 1.985 persones –més que els dos anys anteriors–, de les quals un 74% tenien entre 19 i 39 anys. El 70% del total eren immigrants africans i les principals nacionalitats d’origen dels usuaris són el Marroc (42,35%), Gàmbia (26,4%), Hondures (12,5%) i Colòmbia (4,7%).

757 de les persones ateses (quasi un 40% del total) no tenen autorització de residència ni de treball. Segons Karim Sabni, coordinador d’Amic a Girona, això no es deu al fet que hagin arribat més persones nouvingudes sinó a l’anomenada “irregularitat sobrevinguda per no complir els requisits per a la renovació de les autoritzacions”. Tenir feina és un d’aquests requisits, i més d’un 72% dels atesos per l’Amic no treballen. I dels 544 que tenen feina, un 17% (340 en total) treballen sense contracte –l’any passat eren un 14%–.
Homologació dels estudis

Un dels principals problemes detectats és que un 97% dels usuaris de l’Amic no tenen els estudis convalidats. Per això la UGT posarà en marxa un servei d’assessorament per a immigrants que volen que els seus estudis siguin reconeguts. Uns tràmits que en la majoria de casos s’allarguen més d’un any. Cal destacar també que tres de cada deu consultes a l’Amic eren sobre renovacions de permisos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)