El PP vol traslladar l'impuls del 28-N a les municipals

Volen superar les 545 candidatures del 2007 i aconseguir més arrelament al territori Hi ha dotze comarques en què no tenen representació Participen en una trentena d'equips de govern

Avui, BARCELONA - Marc Bataller, 31-01-2011

El Partit Popular ha agafat com a exemple els bons resultats que va tenir el 28-N i pretén que les municipals, unes eleccions que tradicionalment han estat un dels seus talons d’Aquil·les, s’impregnin d’aquest positiu efecte dòmino. El 2007 van ser la quarta força en vots, amb un percentatge del 9,87%, però la sisena en nombre de regidors: 284.

La formació d’Alícia Sánchez-Camacho confia que el mes de maig vinent superarà amb escreix aquestes xifres i podrà incrementar la seva presència territorial. Ara per ara, hi ha dotze comarques en què no tenen representació: l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Conca de Barberà, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla de l’Estany, el Pla d’Urgell, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i Solsona. I en només vuit superen el llindar del 8% dels vots. La seva millor plaça és el Barcelonès amb gairebé un 16% de suports.

Per tal de solucionar aquest problema, els populars es plantegen impulsar coalicions municipals per incorporar independents, com una mena de marca blanca semblant a la del Progrés Municipal (PSC); Entesa pel Progrés Municipal (ICV-EUiA) o Acord Municipal (ERC). “Si al final aquesta fórmula tira endavant, serà excepcional. La immensa majoria de les llistes estaran formades per sigles només del PP”, manté el secretari d’organització, Pere Calbó.

Tampoc no descarten, com ja van fer el 2007, acabar d’omplir algunes candidatures amb militants d’altres territoris, tot i les ferotges crítiques que van rebre llavors. Els van acusar de confeccionar llistes fantasma. En aquests anteriors comicis, van arribar a articular un total de 545 candidatures i ara aspiren a presentar-ne més, però de moment no es manifesten sobre quin sostre es plantegen.

“Els bons resultats de l’Alícia ens marcaran la tendència”, hi afegeix Pere Calbó. També creuen que l’ensulsiada electoral del PSC, immers en una crisi interna després del 28-N, els ajudarà a ser més forts en determinades poblacions.

Immigració irregular

Els populars volen continuar explotant alguns dels filons que tant els van funcionar durant les eleccions del 28-N: atiar la por a la immigració irregular, frenar una inseguretat que, segons el seu parer, s’agreuja en alguns municipis i també esmorteir la crisi econòmica. Són els “problemes reals” dels ciutadans, argumenten.

La dura política sobre la immigració toparà amb un rival, la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada, que el 2007 va obtenir 17 regidors –Vic va ser un dels seus bastions amb quatre representants a l’Ajuntament, entre els quals hi ha el mateix Anglada–. Tot i aquesta competència, el PP no vol insuflar més aire a PxC i prefereix no entrar en cap lluita cos a cos: “El que fan els altres partits no ens preocupa. La nostra preocupació són els municipis”, remata Pere Calbó.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)