IOLANDA PINEDA ALCALDESSA DE SALT (PSC)

“Alguns menors se senten intocables”

Pineda lamenta que encara no s'hagi resolt la qüestió dels delinqüents reincidents tot i les promeses de Justícia de posar-hi remei Admet que Salt viu des de fa un any en una situació de “calma tensa”

Avui, salt - Jordi Nadal, 18-01-2011

H
a passat gairebé un any dels fets del febrer passat per la inseguretat, i ara Salt torna a viure una situació molt tensa. Som al cap del carrer?

Les circumstàncies són bastant diferents. Aleshores eren els veïns que protestaven per la sensació d’inseguretat. Ara és el cas contrari: hi ha gent que es va manifestar perquè un delinqüent va tenir un accident mentre fugia.

Salt és un polvorí que qualsevol guspira pot fer explotar?

La convivència a Salt és delicada. És com un fil molt prim que qualsevol fet amenaça de trencar. Des del febrer passat no hem deixat de tenir una sensació de calma tensa.

I què ha canviat, en un any?

Ara tenim un instrument que dóna molt bons resultats: la taula de ciutadania. Ha provocat la unió de moltes entitats municipals, i ha ajudat a engruixir lligams. Hi ha més coneixença mútua i també més empatia. I també, altres iniciatives que ens ajuden a ser més efectius. Tot i així, queda molta feina per fer, és clar.

Un dels detinguts acumulava divuit detencions prèvies i només va estar vint-i-quatre hores sota control policial. No van dir des del poder judicial que lluitarien contra la reincidència?

Sí. És incomprensible que una persona amb divuit detencions (vuit l’any 2010) pugui continuar actuant amb aquesta impunitat.

També sembla que està implicat en els fets de divendres un individu amb una quinzena de detencions que ja va protagonitzar els fets del febrer passat.

Aquesta persona té pendent una ordre d’expulsió, però el jutge li ha commutat la pena per una multa. Aquestes situacions creen tensió, malestar i ràbia.

Què es pot fer davant d’això?

No crec que calguin lleis més dures, sinó més rapidesa i més eficàcia en l’acció judicial.

Els menors detinguts també van estar 24 hores tancats i prou.

Caldrà revisar com està organitzat el tema dels menors, perquè tal com està ara saben que són intocables, i actuen amb total impunitat. No tenim prou autoritat sobre ells, i això no pot ser.

Que hi hagi més dotacions de policia no deixa de ser una resposta necessària però conjuntural. Quines han de ser les solucions estructurals?

Els tres eixos principals són el pla de renovació urbana, l’educació i la promoció econòmica. Són essencials per sortir-nos-en.

Hi ha qui es queixa que la resposta policial és massa tova.

La policia local i els Mossos han fet una feina magnífica. En aglomeracions com les d’aquest cap de setmana, saben quan han d’intervenir i quan han de fer les detencions per evitar conseqüències pitjors en la resposta dels manifestants.

S’ha de fer, la manifestació de divendres?

Depèn. Si aglutina tothom, és una bona iniciativa. Però si ens aglutina a tots, perquè si no podria tenir una contraresposta perillosa. Cal ser conscients que ha de ser de tots i del tot unitària.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)