immigració

Tensió a Salt per la moció per poder denegar l'arrelament

Un grup d'immigrats protesten en el ple i qualifiquen de “racisme institucional” la petició perquè els informes municipals siguin vinculants Va tenir els vots dels grups de PSC, ERC, el PP i CiU

Avui, Salt - Dani Vilà, 21-12-2010

a tensió va tornar ahir al ple de Salt per l’aprovació de la moció en què es reclama al govern estatal que siguin vinculants els informes municipals i deneguin les peticions de reagrupament o d’arrelament als immigrats que hagin incomplert l’ordenança de civisme.

La proposta presentada per l’equip de govern que formen el PSC i ERC també va rebre els vots favorables de CiU i el PP. Així només el regidor d’Independents per Salt, Ramon Muñoz, va votar-hi en contra. Un grup d’immigrats van mostrar el seu rebuig a la proposta de l’Ajuntament des de l’inici del debat de la moció, aixecant cartells en què acusaven el consistori de promoure “la discriminació institucional”. Un cop la votació va aprovar la moció, alguns dels immigrats presents van acusar els regidors de promoure “el racisme institucional” i la “xenofòbia” i van afirmar que era “un dia vergonyós per a Salt”. Aquestes acusacions van provocar que l’alcaldessa Salt, Iolanda Pineda, demanés al grup d’immigrats que protestaven que abandonessin la sala de plens i alguns dels últims integrants ho van fer acompanyats per agents de la Policia Local.

Un cop a fora de l’edifici, un marroquí resident a Salt des de fa 22 anys i integrant de la taula d’entitats de Salt va defensar: “Som l’altra meitat de Salt i no ens volen aquí”, i va criticar la manera de fer del consistori.

Crítiques i defenses

El regidor d’Independents per Salt, Ramon Muñoz, va argumentar el seu vot contrari acusant el govern que caure “en el populisme” i va afirmar: “El problema de xenofòbia el tenen vostès”. A més, va criticar la mesura i la va qualificar d’electoralista: “Volen fer-se els durs a cinc mesos de les eleccions”, va dir. Per contra, el portaveu del PP, Antonio González, va recordar a l’equip de govern: “Amb la proposta comencen a donar-nos la raó i comencen anar pel bon camí”. El grup de CiU també hi va votar a favor, però el seu portaveu, Jaume Torramadé, va acusar l’alcaldessa de “canvi d’actitud” i va afirmar que la decisió “va en contradicció amb el que s’ha fet fins ara”. En aquesta línia, va acusar l’equip de govern de “buscar una imatge i no un consens” i creu innecessari aixecar “una polèmica cinc mesos abans de les eleccions”. Malgrat el vot favorable, Torramadé va assenyalar que la proposta a Madrid tindrà “una capacitat d’incidència que tendirà a 0”. Per ERC, Joan Boada va defensar la proposta esgrimint la necessitat que per obtenir l’arrelament “sigui necessari un compliment de les ordenances i lleis que garanteixen la convivència”. Les proclames dels immigrats també eren respostes per altres persones del públic que donaven suport a la mesura. L’aprovació final va rebre també l’aplaudiment de ciutadans, davant les crítiques dels immigrats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)