Suma algebraica

Avui, J.V. MUNTADAS, 20-10-2010

La suma algebraica simple és el resultat de la contraposició de valor negatius amb positius que conflueixen en un resultat final, amb empat o majoria d’un dels dos signes. En la meva vida professional, l’havia aplicada per valorar problemes complexos, amb components contradictoris.

Com tota qüestió que afecta els sers humans, la immigració té valors positius i negatius. Es tracta d’enumerar els seus paràmetres principals i qualificar-los de positius o negatius, però afegint-hi una xifra de l’u al deu, depenent de la seva importància. Tot i la seva relativa subjectivitat, a continuació faig un intent d’apropament seguint el sistema descrit. Solidaritat + 8; diferencies culturals (religioses) – 6; suspicàcies davant del que és diferent – 6; necessitat demogràfica +10; projecció econòmica +9; inseguretat –4; abusos serveis socials –1; feines penoses +6; discriminació positiva, 0.

Segons la meva personal valoració, serien 33 punts positius contra 17 de negatius, una diferència de 16 punts positius a favor de la necessitat de la immigració.

Sant Adrià de Besòs

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)