A propòsit de Najat el Hachmi

Avui, Moliner - Empar, 13-10-2010

A propòsit d’una columna de l’escriptora Najat el Hachmi on explicava que al seu fill li havien dit “moro de merda”, el diari on escriu, El Periódico, va diguem-ne “obrir” un debat sobre el racisme dels catalans.

Quan a un col·lectiu (en aquest cas el musulmà) li cau l’insult deplorable al damunt tenim la sensació que aquest col·lectiu és verge de racisme, perquè naturalment tendim a veure’l com a víctima. Vull dir que hom podria pensar que jo, que m’he sentit dir polaca també de merda, en diverses ocasions, no sóc racista. I amb el cor a la mà hauria de dir que potser sí que ho sóc. Hi ha grups (sobretot religiosos) pels quals no tinc cap respecte i prefereixo tenir-los ben lluny. Vull dir que els catalans ens hem sentit insultats moltes vegades de manera racista i al mateix temps n’hi ha que són racistes. I n’hi ha que no. En definitiva: quan a una dona al volant li diuen “dona havies de ser” tenim la sensació que el col·lectiu femení el formem uns éssers seràfics i lliures de pecat. Però no, esclar. Hi ha dones que insulten al volant amb els mateixos termes vexatoris.

Penso ara en l’home que fa unes setmanes va matar la seva germana a cops de paella a la localitat de Llano de Brujas, a Múrcia. És marroquí (és important dir-ho per al desenvolupament de la història) i té 37 anys. Un cop va haver comès l’assassinat va trucar a la policia i va advertir-los que estava molt preocupat perquè sa germana no li obria la porta i això era “molt estrany”. Un cop el van interrogar va declarar que havia vist “un gitano córrer carrer avall”. Que el perla s’inventés que havia vist un home córrer carrer avall ja és gros, però que digués que era gitano no té nom. L’amic devia pensar que dir que era gitano li donaria un toc de verité al relat dels fets.

Amb això vull dir que em sembla deplorable l’insult al fill de la Najat el Hachmi, penso que el nen insultador deu ser molt curtet i deu venir d’una família molt curteta, i que el fet que el senyor que va matar la germana incriminés un gitano no converteix el col·lectiu musulmà en racista.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)