En immigració, tots contra el PP

Duran i Lleida recorda a Sánchez-Camacho que també són responsables de l'elevada taxa d'immigració no comunitària a l'Estat ERC emplaça els partits a respondre a l'ofensiva dels populars i es comprometent a no utilitzar-la electoralment ICV vol que el Congrés condemni les expulsions de romanesos gitanos de França

Avui, barcelona - ACN, 21-09-2010

Pocs dies després de la visita al barri de la Salut de Badalona d’una eurodiputada del partit de Nicolas Sarkozy amb membres del PP de Catalunya els partits catalans han criticat el posicionament dels populars en immigració.

En aquest sentit, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha recordat aquest dilluns que el PP i el PSOE són responsables que l’estat espanyol tingui una taxa d’immigració no comunitària superior a la de la resta d’estats europeus.

En roda de premsa, Duran s’ha dirigit especialment als populars, que estan utilitzant aquesta qüestió en campanya aprofitant la polèmica amb el col·lectiu gitano a França.

En aquest punt, ha reiterat la postura de CiU, que passa per l’expulsió de persones que estiguin en situació irregular i pel càstig als delinqüents, però sense que es pugui criminalitzar cap col·lectiu.

Duran no ha volgut entrar a valorar el cas concret de França al·legant que no té prou informació.

ERC vol un debat ordenat i racional

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha emplaçat aquest dilluns a tots els partits catalans a subscriure explícitament el compromís 42 del Pacte Nacional per a la Immigració que estableix que no es farà un ús partidista de la immigració.

ERC respon així a l’ofensiva “espúria” del PP sobre immigració. En aquest sentit, ha avisat que el PP només vol “provocar” per crear una “fractura social” a Catalunya, ja sigui amb la immigració o amb la llengua.

A més, el líder republicà ha lamentat que és un “exemple de mala salut cívica i política” que un partit com el PP “busqui les emocions” en període preelectoral “a partir de l’odi cap al més pobre, cap a tot allò que és diferent, només per esgarrapar un grapat de vots”.

Ridao ha afegit que el PP “no és el més adequat per donar lliçons sobre com ordenar fluxos migratoris”, perquè després de governar a l’Estat “va deixar 750.000 irregulars a tot l’Estat i a Catalunya 250.000”, mentre ara en queden 80.000, segons dades de la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania.

ERC no pretén que no es debati sobre immigració, sinó que es faci “de manera ordenada i racional”.

ICV critica el “discurs xenòfob” del PP

ICV presentarà al Congrés dels Diputats una iniciativa perquè la cambra baixa es pronunciï sobre les expulsions dels romanesos d’ètnia gitana per part del govern de Nicolas Sarkozy de França.

La portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha exigit al govern espanyol que “condemni” aquestes expulsions, i ha anunciat que el portaveu dels ecosocialistes al Congrés, Joan Herrera, preguntarà a l’executiu espanyol si té previst implementar mesures migratòries similars.

ICV ha criticat també el “discurs xenòfob” del PP sobre la immigració, que en els darrers dies ha impulsat aquest debat en l’escenari polític. “No ajuda en absolut a la convivència ni la demagògia ni atiar l’odi”, ha sentenciat Camats.

El PP vol una conselleria d’Immigració

Per la seva banda, Sánchez-Camacho ha respòs lamentant les crítiques dels altres partits i ha defensat el discurs “valent i clar” de la seva formació a l’hora de parlar d’immigració.

“Al PP de Catalunya parlem dels problemes que preocupen a la gent”, ha dit, tot demanant a la resta de formacions que no facin “hipocresia política”, perquè “els problemes estan al carrer”.

De fet, ha dit que l’únic que fa el seu partit és “escoltar a la gent” per conèixer que passa a Badalona, però també ha citat altres poblacions, com Salt, el Vendrell, Cunit o “molts districtes de Barcelona”.

Sánchez-Camacho ha recomanat als altres partits que “vagin al carrer, als barris, que parlin amb la gent”, tot lamentant que Zapatero i Montilla “no trepitgen el carrer”.

La presidenta del PP de Catalunya ha remarcat que “la majoria d’immigrants venen a integrar-se i complir amb les nostres lleis i costums”, però que aquells que no ho fan “han de ser conscients que aquí la política d’immigració és la mateixa per a tothom”.

Els populars estan ultimant el seu programa electoral i Sánchez-Camacho ha avançat que un dels eixos serà “cap dret més cap a un immigrant que cap a un català”, sinó que “tothom tingui els mateixos drets i les mateixes obligacions”.

Per això, ha assegurat que, si és decisiva a l’hora de formar el proper govern, el PP de Catalunya revisarà “la normativa de beques, ajuts, serveis socials i assistències, per fer que tothom, en funció de la seva renda, tingui la mateixa situació i els mateixos drets per accedir a totes les subvencions del Govern”.“No volem que ningú quedi desprotegit de la llei”, ha dit, i que “es faci amb criteris d’igualtat”.

Sánchez-Camacho ha remarcat que aquest “no és un tema que hagi d’anar lligat a la immigració, sinó que és un tema de rendes”, i que cal una revisió perquè a Catalunya “es produeix un increment del nivell de pobresa”.

Camacho també ha proposat un pla específic per a barris amb “especials dificultats d’integració” amb l’objectiu de poder-hi aconseguir “una millor qualitat de vida, més neteja i més control”. I també ha anunciat que, donat que la immigració és una “prioritat” pel partit, si són decisius per formar govern li donaran rang de conselleria, encara que sigui compartint-ho amb una altra matèria. La presidenta del PP de català ha parlat d’una conselleria de Treball i Immigració.

D’altra banda, Sánchez-Camacho ha evitat avalar les paraules del cap de files del PP a Badalona, Xavier García Albiol, que va afirmar que a aquesta ciutat la situació dels gitanos romanesos és “pitjor” que a França, perquè allà estan concentrats.

Camacho ha matisat que “la situació de la immigració és diferent a cada lloc” i cada país, comunitat o municipi té les seves “pròpies peculiaritats”. Preguntada sobre si avalava a Albiol, ha dit que “no és una qüestió d’avalar o no, a tot arreu són diferents”

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)