La ultradreta sueca entra al Parlament i impedeix al govern la majoria absoluta

La coalició de centredreta al poder guanya els comicis legislatius, segons els sondejos El ‘premier' va dir en campanya que no pactaria amb els xenòfobs

Avui, estocolm - Redacció, 20-09-2010

La coalició de centredreta del primer ministre, Fredrik Reinfeldt, L’Aliança, va guanyar ahir les eleccions legislatives sueques, al davant de l’esquerra, però sense revalidar la majoria absoluta a causa de l’entrada al Parlament, per primera vegada, del partit ultradretà i xenòfob Demòcrates de Suècia (DS), segons els sondejos.

En la projecció del canal privat TV4, L’Aliança obté el 48,2% dels vots, contra el 46,4% de la coalició roja i verda i el 4,1% de DS, que supera només per una dècima el llindar necessari per entrar a la cambra.

Els ecologistes, tercers

Un altre sondeig, el de la televisió pública SVT, amplia a quatre punts la diferència entre el centredreta i l’oposició de socialdemòcrates, verds i excomunistes (49,1% contra 45,1%), i també reconeix un paper decisiu a l’extrema dreta atorgant-li el 4,6% dels vots.

Al Partit Socialdemòcrata li queda el consol de mantenir-se com la formació política més votada de Suècia –un mèrit que té des de fa un segle–, al davant del Partit Moderat (conservador), del primer ministre Reinfeldt. Així, els socialdemòcrates obtenen el 32,7% dels vots, en relació amb el 27,2% dels moderats segons el sondeig de TV4), i un 30% contra un 29,1% segons la televisió pública.

Els altres tres components de L’Aliança –liberals, democratacristians i centristes– mantenen els resultats del 2006, mentre que el Partit del Medi Ambient, del bloc opositor, queden en tercer lloc.

Promeses electorals

La victòria de L’Aliança de Reinfeldt seria la primera d’un cap de govern suec en el poder, però quedaria entelada per l’hipotètic paper de jutge que les enquestes atribueixen a Demòcrates de Suècia.

Durant la campanya electoral, els dos blocs van deixar clar que no col·laborarien amb la ultradreta, i van convidar els suecs a no votar aquest partit xenòfob. L’ascens de l’extrema dreta va concentrar bona part del discurs durant el final de la campanya.

D’altra banda, l’eventual entrada de DS al Parlament marcaria la tornada de la ultradreta, després d’un pas fugaç de tres anys a principi de la dècada dels noranta. En aquella ocasió, va ser representada per la formació Nova Democràcia, un partit que va mantenir “segrestat” el govern de centredreta de l’època i que, finalment, va acabar provocant-ne la caiguda.
Preocupació palpable als barris d’immigrants

A Rinkeby, un barri de la perifèria d’Estocolm desenvolupat als anys setanta del segle passat i habitat avui per un 90% d’immigrants de primera generació, era palpable el temor per l’entrada del partit xenòfob Demòcrates de Suècia (DS) al Parlament. “Aquí aquesta preocupació és molt més evident”, afirmava Rahma Dirie, de 27 anys i d’origen somali, mentre feia campanya a favor del Partit Moderat (centredreta), del primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt.

La Dirie, que és candidata a l’Ajuntament d’Estocolm, deplora la marginació dels immigrants, i explica que ha entrat en política per defensar, precisament, una millor integració dels estrangers a la capital sueca. Al mateix barri de Rinkeby, la Sarah, també de 27 anys i nascuda a l’Iraq, explica en un suec bàsic que acaba de votar per primera vegada. “He votat els socialdemòcrates”, afirma mentre empeny el cotxet amb el seu fill d’onze mesos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)