La diabetis afecta més els col·lectius d'immigrants

La dieta nova sol comportar el consum de més aliments hipercalòrics de preu assequible i afecta la salut dels nouvinguts A més del canvi d'hàbits, hi ha ètnies amb certa predisposició genètica

Avui, barcelona - Redacció, 17-09-2010

Començar un projecte migratori comporta obligatòriament un canvi d’estil de vida que, entre altres aspectes, afecta l’alimentació. Un canvi de dieta que, en algunes ocasions, pot fins i tot comportar problemes de salut. Segons un estudi que va presentar ahir el Departament de Salut, la incidència de la diabetis es dóna més entre els immigrants. A més, entre els col·lectius de nouvinguts la diabetis apareix a edats més primerenques que entre els autòctons.

L’explicació és que les persones que arriben es troben una gran varietat d’aliments hipercalòrics a preu assequible i la salut en surt perjudicada. El cap d’endocrinologia i nutrició de l’hospital del Mar, Albert Goday, va explicar ahir que l’adquisició d’hàbits occidentals, sumada a una predisposició genètica de determinades ètnies, provoca que els immigrants afectats per aquesta malaltia presentin unes característiques diferents a les dels malalts autòctons.

Els immigrants són més joves –l’edat mitjana d’aparició de la diabetis voreja els 50 anys, mentre que la dels nascuts a Catalunya se situa en els 62– i els anys d’evolució de la malaltia són també menors.

El director de Salut Pública, Antoni Plasència, va indicar que el repte del departament és “treballar en la prevenció primària”, perquè una vida amb poca activitat física i amb una mala alimentació incrementa molt les opcions de patir diabetis de tipus 2.

La diabetis apareix quan el pàncrees no és capaç de metabolitzar els sucres dels aliments. Les persones que pateixen el tipus 1, més vinculat a causes genètiques, necessiten subministra-se insulina artificialment.
LA XIFRA
5,4%
de la població catalana pateix diabetis. En els últims 15 anys, la incidència ha passat del 3 al 5,4%.
L’activitat física i menjar bé poden evitar-ho

En el món hi ha actualment més de 180 milions de persones que pateixen diabetis i algunes previsions parlen que l’any 2030 la xifra s’haurà arribat a doblar. Si no es prenen mesures urgents, diuen els experts, les morts relacionades amb aquesta malaltia poden augmentar el 50% en 10 anys. La diabetis tipus 2, que representa el 90% del total, s’origina en gran part per la falta d’activitat física i per l’obesitat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)