Els 27 eviten criticar Sarkozy i li fan costat contra Reding

El president francès i Barroso protagonitzen una violenta enganxada per l'expulsió de gitanos El cap de l'Elisi retreu a l'eurocomissària la comparació “fastigosa” entre la repatriació de romanís i les deportacions de jueus

Avui, Brussel·les - Albert Segura, 17-09-2010

Batussa entre Nicolas Sarkozy i José Manuel Durão Barroso per l’expulsió de gitanos. El president francès i el de la Comissió Europea no es van estalviar retrets ni paraules desagradables en la violenta enganxada que ahir van protagonitzar a Brussel·les davant dels seus socis europeus. Fins i tot ho va reconèixer la molt prudent cancellera alemanya, Angela Merkel. Sarkozy va defensar amb “molta agressivitat”, segons les fonts, que no està fent res d’il·legal i que no aturarà les deportacions tot i que Brussel·les l’amenaci d’obrir-li un expedient.

El president francès va evitar que els Vint-i-set el critiquessin directament i va despistar presentant-se com a víctima de l’eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, i la seva comparació de les deportacions gitanes amb les de jueus. “Entre socis europeus no ens parlem així, aquest insult fastigós, vergonyós, ens ha ferit profundament i el meu deure com a cap d’Estat és defensar França”, va lamentar molt encès Sarkozy, que poc li va faltar per demanar directament la dimissió de la luxemburguesa.

José Luis Rodríguez Zapatero i la resta d’homòlegs van optar pel recurs fàcil d’atacar Reding sense mullar-se gaire sobre el fons de la qüestió i dir si les expulsions vulneren o no la legislació comunitària. “Ens sembla que està fora de lloc” la comparació amb la Segona Guerra Mundial, “deixem que s’investigui i s’avaluï, i que França posi damunt de la taula els seus arguments”, va demanar el president del govern espanyol.

Sarkozy fins i tot surt reforçat d’una cimera que havia començat amb el president europeu de torn, l’encara premier belga Yves Leterme, i el de l’Eurocambra, el polonès Jerzy Buzek, fent pinya a favor de Barroso i el seu expedient. El president francès va aconseguir que la resta de caps d’estat i de govern li donessin la raó que “la lliure circulació europea no dóna dret a menysprear la llei ocupant propietats privades i alterant l’ordre públic”. I per això va anunciar que no farà cap pas enrere i continuarà “el desmantellament de tots els campaments il·legals sense fer cap distinció d’origen ni de cultura i respectant el dret europeu”. A Sarkozy no li va caldre ni l’ajuda del seu aliat italià, Silvio Berlusconi, que va arribar tard perquè el seu avió va haver d’aterrar d’emergència a Milà per un problema en una finestra de la cabina.

El president francès va aconseguir que les conclusions de la cimera que els Vint-i-set van pactar reconeguin que “qualsevol estat membre té dret a prendre mesures per fer respectar l’estat de dret en el seu territori”. I Barroso que “la Comissió té el dret, i fins i tot el deure, de vetllar pel respecte del dret comunitari per part dels estats membres”.

Després de la discussió pujada de to entre Sarkozy i Barroso, els governs recorden que “la regla essencial en les relacions entre els estats i la Comissió és el respecte mutu”.
LA XIFRA
56
per cent
dels francesos estan en contra de les crítiques de la Comissió Europea a la deportació de gitanos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)