Unió Europea Pols amb un Estat membre

Expedient a París per les expulsions de gitanos

La Comissió Europea es decideix per fi a cridar l'alto a Sarkozy i anuncia que li obrirà un procediment per violació del dret de lliure circulació Brussel·les accelerarà el procés per dur el cas a la justícia de la UE França replica que no aturarà les deportacions

Avui, Brussel·les - Albert Segura, 15-09-2010

Més dolguda per l’engany del govern de Nicolas Sarkozy que per les expulsions de gitanos en si, la Comissió Europea expedientarà finalment França. A José Manuel Durão Barroso se li ha acabat la paciència i, fart que l’acusin de fer els ulls grossos, s’ha atrevit a cridar l’alto al president francès. La seva eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, va anunciar ahir que d’aquí a un parell de setmanes expedientarà el govern francès per haver violat el dret europeu de lliure circulació en deportar prop de 8.000 gitanos. Sarkozy haurà d’afanyar-se ara a donar explicacions si no vol acabar al banc dels acusats de la justícia europea.

“Ja n’hi ha prou”, es va queixar Reding, visiblement enfurismada i donant un cop de puny damunt la taula –literalment, en la seva compareixença–. “És una vergonya” que el ministre d’Immigració de Sarkozy, Éric Besson, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pierre Lellouche, hagin pres el pèl a la Comissió, negant a Brussel·les mateix que estiguessin perseguint l’ètnia gitana a l’engròs. “Si no podem confiar en les garanties que dos ministres ens donen en una reunió formal, el paper de la Comissió es fa molt difícil”, va denunciar Reding. I és que, després que s’hagi descobert que Sarkozy va enviar aquest agost una circular a les comissaries ordenant “prioritzar” l’expulsió dels romanís, a Reding i Barroso els ha caigut la bena dels ulls. El govern francès els ha mentit i la seva sospita que les deportacions no són tan voluntàries i legals com pinta Sarkozy es confirmen.

“Personalment, estic horroritzada per la impressió que hi ha europeus que estan sent expulsats d’un Estat membre per l’únic motiu que pertanyen a una determinada minoria ètnica; és una situació que pensava que no hauríem de tornar a veure després de la Segona Guerra Mundial”, va lamentar l’eurocomissària, amb tota la contundència que li ha faltat en les últimes setmanes. Després d’aquest anunci, caldrà que els vint-i-set comissaris de Barroso, incloent-hi el francès Michel Barnier, aprovin l’obertura de l’expedient. Reding intentarà accelerar el procés i enllestir-lo en només quinze dies per aturar aquesta política de mà dura contra els gitanos.

L’ordre que el cap de gabinet del ministre d’Interior, Brice Hortefeux, va enviar el 5 d’agost als prefectes de la República fixa textualment que “300 campaments hauran de ser evacuats d’aquí a tres mesos, de forma prioritària els ocupats per gitanos”. Aquesta menció específica als romanesos, la persecució d’una comunitat concreta, és inconstitucional a França i vulnera també la normativa comunitària, així que Barroso s’ha quedat sense marge per continuar protegint Sarkozy. “La discriminació per ètnia o raça no té cabuda i és incompatible amb els valors de la UE”, va recordar Reding, que advertia que “les autoritats que discriminin grups ètnics violen els drets fonamentals comunitaris ratificats per tots els Estats membres, França inclosa”.

“Ara no toca fer polèmica”

Però l’Elisi, com si sentís ploure. Besson va replicar que no aturarà el desmantellament de campaments gitanos i les deportacions, i que farà a la Comissió tant de cas com la setmana passada va fer a l’Eurocambra, és a dir, gens. “Ens ha sorprès la reacció de Reding. No creiem que així puguem millorar la sort i la situació dels gitanos; ara no toca fer polèmica, sinó treballar en favor de la població romaní”, va respondre un altre portaveu, intentant no atiar més el foc.

A l’esquerra europea la va decebre que Barroso no hagi “exigit el cessament immediat” de les deportacions, ja que, en el parell de setmanes que Brussel·les trigarà a obrir l’expedient, centenars de gitanos seran expulsats de França. Pel cap socialista a Estrasburg, Martin Schultz, la Comissió ha arribat “massa tard per a centenars de gitanos”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)