Una circular sobre els gitanos compromet el govern Sarkozy

La premsa descobreix un document de l'executiu que demana als prefectes “prioritzar” l'evacuació dels campaments de romanís El ministre d'Interior el retira i en distribueix un de nou sense cap referència ètnica

Avui, París - Àlex Vicente, 14-09-2010

Presentada com una operació per reconquerir l’electorat decebut amb el president Nicolas Sarkozy, l’expulsió massiva de gitanos engegada aquest estiu complica cada vegada més la situació de l’executiu francès. Una circular difosa a començaments d’agost pel ministeri d’Interior –i reproduïda ahir per la premsa francesa— va desestabilitzar encara més un govern acusat d’estigmatitzar la comunitat romaní amb finalitats poc legítimes.

“El president de la República ha fixat objectius precisos per a l’evacuació de campaments il·lícits: 300 campaments hauran de ser evacuats d’aquí a tres mesos, de forma prioritària els ocupats per gitanos”, formula aquesta circular dirigida als prefectes de la República, signada el 5 d’agost pel cap de gabinet del titular d’Interior, Brice Hortefeux.

La menció específica als romanesos, que seria inconstitucional pel fet de demanar perseguir una comunitat concreta, va provocar una allau de crítiques de l’oposició i les associacions pels drets humans. Per exemple, del Grup d’Informació i Suport als Immigrants, que va anunciar la voluntat de presentar un recurs davant el Consell d’Estat perquè invalidi l’operació. “S’imaginen una circular que anomenés expressament els jueus o els àrabs?”, va indignar-se el president de l’associació, Stéphane Maugendre.

La dreta francesa, que intenta dissimular el visible desconcert provocat per la successió de polèmiques de les últimes setmanes, no va poder evitar una reacció descoordinada i contradictòria per part dels principals tenors conservadors. El número u del partit governamental UMP, Xavier Bertrand, va considerar a primera hora que la circular “tradueix la política” de la dreta i hi va donar el vistiplau. A la mateixa hora, el ministre d’Immigració, Éric Besson, assegurava que no en sabia res. “No conec aquesta circular. El concepte d’ètnies no existeix a casa nostra”, va assegurar Besson, en referència al principi republicà d’igualtat, que impedeix compartimentar els francesos en categories diferents a nivell administratiu.

La circular posa en dubte la defensa orquestrada per Besson dijous passat, quan va respondre a les ferotges crítiques del Parlament Europeu assegurant que França mai no ha adoptat “cap mesura específica contra els gitanos”. Besson va emmarcar aleshores l’acció del govern en un pla de seguretat que afectava tots els ciutadans per igual, “sobre una base individual” i no ètnica.

Per evitar que la polèmica s’inflamés encara més, el ministeri d’Interior va optar per una reacció ràpida. Hortefeux va decidir anul·lar la circular de l’agost i distribuir-ne una de nova “per evitar qualsevol malentès sobre una eventual estigmatització” dels gitanos. A la nova circular, el ministre demana desmantellar els campaments il·legals “siguin els que siguin els seus ocupants”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)