França amplia la norma per a l'expulsió de gitanos

L'Elisi expulsarà els autors de “robatoris reiterats i mendicitat agressiva”

Avui, París - Àlex Vicente, 31-08-2010

Mentre segueix l’explosiva polèmica provocada per l’expulsió massiva de gitanos romanesos i búlgars durant aquest estiu, França va anunciar ahir que ampliarà els supòsits per a l’expulsió dels estrangers que cometin delictes dins del seu territori.

El ministre d’Immigració, Éric Besson, va explicar ahir que el govern francès canviarà la legislació per poder repatriar les persones que “amenacin l’ordre públic a través d’actes reiterats de robatori o mendicitat agressiva”. Besson introduirà una esmena a la nova llei d’immigració que el Parlament hauria d’aprovar a finals de setembre per permetre aquesta possibilitat. El ministre d’Immigració va mostrar-se determinat a “lluitar de manera més eficaç contra la immigració clandestina i el tràfic de persones procedents de Romania i Bulgària”.

Besson conduirà avui la delegació francesa en la reunió prevista a Brussel·les per examinar el suposat caràcter discriminatori d’aquesta nova política de seguretat, engegada a finals de juliol pel president Nicolas Sarkozy,
que va ordenar desmantellar 300 campaments gitanos i expulsar del país els immigrants en situació
irregular. Des d’aleshores, prop de mil gitanos han
estat expulsats. Un 80%, de manera voluntària, segons el govern.

Delinqüència

L’executiu francès justifica l’enduriment de les expulsions apel·lant a l’elevada taxa de delinqüència dels gitanos romanesos i búlgars. Segons el ministre d’Interior, Brice Hortefeux, els robatoris comesos per romanesos a París han augmentat d’un 259% l’últim any i mig. “Avui, un de cada cinc autors d’un robatori és romanès”, precisava Hortefeux. En els robatoris comesos per menors, la proporció s’elevaria a un de cada quatre. “No volem estigmatitzar un grup de població, però tampoc hem de tancar els ulls davant d’una realitat”, va dir el ministre.

Mentrestant, les veus crítiques amb les expulsions segueixen apareixent, fins i tot a l’interior del govern francès. El titular d’Exteriors, l’exsocialista Bernard Kouchner, va reconèixer ahir que es va plantejar dimitir a causa de la nova política de seguretat. Finalment, ho va desestimar. “Marxar és desertar”, va explicar.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)