Indignació per la nova provocació del Defensor

Esquerra denuncia que l'Estat vol posar fi a les lleis catalanes El conseller Huguet titlla de “falangista” la institució CiU troba que el tripartit no fa prou pel desplegament estatutari

Avui, , 18-08-2010

Indignació generalitzada entre els partits per la nova provocació del Defensor del Poble. Esquerra es va abocar ahir a defensar la llei d’acollida, una de les normes estel·lars dels departaments que ocupa al govern, amenaçada ara pel Tribunal Constitucional (TC) arran del recurs del Defensor. El president del partit, Joan Puigcercós, va denunciar una croada com la de l’etapa d’Aznar a la presidència espanyola per dividir la societat catalana, en aquest cas per raó de llengua. Pel líder republicà, el nou recurs és la major agressió després de la sentència sobre l’Estatut. “Ara volen posar fi a les lleis d’aquest país”, va alertar.

Puigcercós va censurar que es vulgui perpetuar l’estatus d’immigrant en lloc de promoure la integració com a ciutadà de ple dret. Així, veu el Defensor del Poble com “el millor aliat” de la xenofòbia i el racisme. Qui també va pronunciar paraules gruixudes va ser el conseller d’Universitats, Josep Huguet, que va acusar la institució espanyola de tenir un “pensament falangista” i d’intentar trencar la cohesió social a Catalunya. Esquerra observa com l’Estat està dilapidant el capital legislatiu acumulat pel partit en els darrers anys al govern. Sense anar més lluny, l’alt tribunal ha escapçat o desvirtuat diverses lleis derivades de l’Estatut i impulsades inicialment per Esquerra, com la de vegueries o la de consultes. Ara l’ofensiva es focalitza en la d’acollida.

En aquest context, els socis d’Esquerra també van reaccionar en contra del Defensor tot i que amb menys vehemència. La secretària d’immigració del PSC, Consol Prados, va lamentar la interposició del recurs perquè la llei compta tant amb el català com amb el castellà per integrar les persones immigrades. “És veritat que l’aposta inicial és pel català, perquè es considera que al castellà hi tenen més accés”, va constatar. Prados va recordar que la norma tampoc obliga a fer cap curs de formació als nouvinguts: “No són obligatoris”. El líder d’EUiA, Jordi Miralles, llegeix com una “nova provocació” el recurs i situa “el problema” en la institució.

Des de l’oposició, CiU –que va votar a favor de la llei–, va criticar la “manca de respecte” cap al Parlament. Però la federació va carregar contra el tripartit perquè considera que no defensa “amb prou força” el desplegament estatutari. Pel secretari general d’Unió, Josep Maria Pelegrí, el recurs ha arribat amb la “permissivitat” del govern.
El Defensor
del Poble és
el millor aliat
de la xenofòbia
i el racisme
Joan Puigcercós
President d’Esquerra
El govern tripartit hauria de defensar amb més força
el desplegament estatutari
Josep Maria Pelegrí
Secretari general d’Unió
L’aposta inicial
és pel català perquè es considera que al castellà, els immigrats, hi tenen més accés
Consol Prados
Secretària d’Immigració del PSC

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)