Un grup d'advocats dubten de la prova òssia en els africans

Afirmen que tenen un desenvolupament ossi prematur El Suprem avala que es facin més proves

Avui, barcelona - Adrià Gala, 18-08-2010

Els nois subsaharians tenen un desenvolupament prematur dels ossos i, per tant, les actuals proves òssies de la fiscalia no poden determinar-ne l’edat, ja que els paràmetres utilitzats per a l’anàlisi de Greulich i Pyle (la prova òssia) estan basats en ciutadans nord-americans de classe mitjana i “el marge d’error és molt superior respecte als africans, d’entre 18 i 24 mesos”. Així ho afirma Albert Parés, advocat i membre de la Fundació Ficat, una entitat catalana que té per objectiu lluitar per la integració de totes les persones que es troben en risc d’exclusió social.

La seva versió és secundada per una sentència del Tribunal Suprem, que considera que la prova òssia ha de ser “un complement més” a la determinació de l’edat, que s’hauria d’establir amb altres proves. “La maduració òssia és més ràpida en poblacions subsaharianes”, remarca la sentència, que, amb tot i això, encara no ha creat jurisprudència a Catalunya, tot i que el Síndic de Greuges s’ha mostrat a favor del dictamen del Suprem en diverses resolucions fetes públiques en els darrers mesos a partir de denúncies presentades per Ficat.

“La fiscalia fa la prova òssia perquè és més barata”, afirma Parés, que denuncia que, en diverses ocasions, la DGAIA ha expulsat joves encara que la prova òssia revelés que eren menors. “El que volen és expulsar gent perquè els centres estan sobreocupats”, afegeix l’advocat, que ha participat en l’extradició al Senegal del jove que va morir ofegat a la zona de bany del Fòrum al juliol unes setmanes després de ser expulsat d’un centre per haver-se negat a fer la prova òssia.
LA XIFRA
80
casos
de joves expulsats de centres per la DGAIA han arribat a l’entitat Ficat en els darrers mesos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)