Batalla legal per la polèmica llei d'immigració d'Arizona

La governadora de l'estat nord-americà apel·la el dictamen de la jutgessa federal que suspenia els articles més controvertits de la normativa La picabaralla podria arribar al Tribunal Suprem

Avui, phoenix (arizona) , 30-07-2010

El debat migratori nord-americà s’enroca. L’última entrega la protagonitzava ahir la governadora d’Arizona, la republicana Jan Brewer, amb la decisió d’apel·lar el dictamen de la jutgessa federal que dimecres suspenia les parts més controvertides de la polèmica llei d’aquest estat fronterer sobre la immigració irregular, en una batalla legal que podria arribar fins al Suprem.

La jutgessa Susan Bolton bloquejava dimecres al vespre parts essencials de la norma contra els indocumentats d’Arizona reactivant així una lluita de poders entre els estats i el govern de Washington. Com era d’esperar, la reacció d’Arizona va ser immediata i la governadora demanava ahir al tribunal d’apel·lacions que revoqui el dictamen i agilitzi la revisió del cas. La governadora, que aquest any opta a la reelecció, ja va avançar que està disposada a dur el cas fins al Suprem.

“La lluita és lluny d’acabar. De fet, tot just comença el que serà una llarga batalla legal. Arizona defensarà el dret a protegir els seus ciutadans”, expressava ahir Brewer en un comunicat.

Aquesta no és la primera vegada que topen amb contundència tots dos centres de poder. Molts estats ja han demandat el govern federal de Barack Obama per la reforma sanitària, una part de la qual afecta les competències estatals. La llei d’Arizona afronta set demandes, incloent-hi la del departament de Justícia dels EUA, que sosté que aquest estat fronterer amb Mèxic s’atorga competències d’immigració que recauen en l’òrbita del govern federal.

Competències policials

Bolton i d’altres experts legals pensen que l’administració Obama guanyarà finalment la partida amb l’argument que les tasques policials relacionades amb qüestions d’immigració pertanyen únicament a l’esfera del poder federal.

Mentre es resol aquesta picabaralla, que promet ser llarga, els grups en favor dels immigrants continuaran pressionant per defensar els seus drets. Ahir ja es manifestaven davant del Capitoli estatal d’Arizona exigint a Washington i a Phoenix una reforma migratòria completa. De moment, la llei ha entrat en vigor escapçada. La policia d’Arizona no podrà investigar l’estatus migratori de les persones detingudes només basant-se en sospites, i no sancionarà penalment els immigrants que no portin els documents.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)