Sarkozy exigeix a la policia mà dura amb els gitanos de Romania i Bulgària

El president francès ordena que es desmantellin campaments i s'expulsin els autors de delictes L'oposició ho considera una operació d'estigmatització

Avui, París - Àlex Vicente, 29-07-2010

Nicolas Sarkozy va posar ahir en marxa una nova política de repressió respecte a la comunitat gitana. El president francès es va mostrar determinat a expulsar cap al seu país d’origen els romanesos i búlgars que hagin comès delictes, així com a desmantellar uns 300 campaments il·legals i recintes ocupats per aquesta comunitat nòmada a tot l’Hexàgon, segons xifres del ministeri d’Interior.

El cap d’Estat francès va anunciar aquestes noves mesures després de convocar una reunió de primer nivell a l’Elisi, a la qual va assistir el primer ministre, François Fillon, així com els ministres de l’àrea de seguretat, com ara el titular d’Interior, Brice Hortefeux, i el d’Immigració, Éric Besson. La trobada va tenir lloc després de l’atac a una gendarmeria a Saint-Aignan, situada a l’interior del país, conduït per una cinquantena de gitanos que es revoltaven contra la mort d’un jove a causa d’un tret fortuït d’un agent policial.

Sarkozy va apuntar aleshores als “problemes que planteja el comportament d’algunes persones dins la comunitat gitana” i va anunciar els gestos de perfil dur que van ser precisats en la reunió d’ahir.

El ministeri d’Interior també va anunciar que engegarà una inspecció fiscal per “controlar la situació dels ocupants” d’alguns campaments i impulsarà un nou acord de cooperació entre la policia francesa i la romanesa.

“Estigma escandalós”

La reunió va continuar motivant ahir dures crítiques de l’oposició i les associacions pels drets humans, que acusen Sarkozy de potenciar la política de seguretat per desviar l’atenció davant les dificultats que travessa el seu govern. El Partit Socialista va denunciar “l’estigma escandalós” que el president projecta sobre la comunitat gitana, mentre que la Lliga contra el Racisme (Licra) el va acusar de practicar “un tractament ètnic de la delinqüència”.

El ministre Hortefeux es va defensar ahir de les acusacions. “Es tracta d’una reunió destinada a lluitar contra l’ocupació de terrenys o immobles de manera il·lícita. No pretenem estigmatitzar cap comunitat”, va declarar.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)