immigració

Més de la meitat dels immigrants no saben parlar ni una mica de català

El castellà és la llengua principal dels estrangers en tots els àmbits Aquest any s'han inscrit 118.000 nouvinguts als cursos de català de la Generalitat

Avui, BARCELONA - M.S, 19-07-2010

El català és pràcticament una llengua morta entre els nouvinguts. Així ho constaten les dades extretes de l’enquesta La percepció de la realitat social i política de Catalunya dels ciutadans d’origen estranger, feta per ACSAR. L’estudi posa sobre la taula que el castellà és la llengua principal dels ciutadans estrangers en tots els àmbits, encara que la majoria conserven l’idioma del seu lloc d’origen, especialment a casa, i per tant, la presència del català és mínima. En aquest sentit, un de cada cinc reconeix que no l’entén i un 55% no el saben parlar gens ni mica.

Però, davant d’aquest escenari, cada cop són més els nouvinguts que decideixen aprendre català perquè s’adonen que els és una eina imprescindible per integrar-se plenament a la societat d’acollida. De fet, a principis d’aquest mes es van entregar els certificats de nivell bàsic de català als immigrants que van acabar amb èxit el curs Bàsic 3 (B3) de català, que organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i que financen la secretaria de Política Lingüística i la secretaria per a la Immigració.

Els cursos B3 –aquest any se n’han fet 478 de presencials a tot Catalunya, que han comptat amb 11.304 inscrits, majoritàriament llatinoamericans– garanteixen que els estrangers puguin afrontar un ampli ventall de situacions de comunicació en la seva vida diària amb un grau suficient de recursos lingüístics perquè puguin expressar-se amb precisió, fluïdesa i correcció, expliquen fonts del CPNL.

Ara com ara, els cursos de català per a immigrants continuen tenint bona rebuda. De fet, les inscripcions d’enguany se situen, de moment, al voltant de les 118.000, però, des del CPNL s’espera tancar l’any amb una xifra semblant a la de l’any anterior, quan es va arribar als 126.000 inscrits.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)