Veto al burca per llei en espais públics

Caamaño avança que la llei de llibertat religiosa limitarà l'ús del vel integral Carod-Rovira descarta regular-lo

Avui, barcelona / madrid - E. Bella / Redacció, 16-06-2010

Mentre el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va insistir ahir a desestimar la regulació específica de l’ús del burca i el nicab, perquè considera més eficient la medicació que no pas la prohibició, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va anunciar que la nova llei de llibertat religiosa limitarà l’ús del vel integral als espais públics.

L’endemà que Barcelona i Tarragona s’afegissin al llistat de municipis on les dones musulmanes vestides amb vel integral no podran entrar en biblioteques, mercats ni centres cívics, dues veus autoritzades, una des de Catalunya i l’altra des de l’Estat, van fer declaracions contradictòries: Carod-Rovira va recordar que la legislació actual ja impedeix tota peça de vestir que tapi la cara a la via pública, però Caamaño va defensar que “el burca i el nicab són incompatibles amb la dignitat humana”.

Des del màxim respecte a l’autonomia municipal, el vicepresident català va descartar abordar la qüestió en el conjunt del país per l’existència de mecanismes legals suficients de gestió dels nouvinguts i per garantir el respecte a la dona, com la llei d’acollida, el Pacte Nacional per la Immigració i els protocols a les escoles. Carod-Rovira va recordar que el burca “no és el problema, és el símptoma”. “No hem de convertir en culpables les dones i condemnar-les a no sortir de casa”, va alertar. En els darrers quatre anys, Catalunya ha passat de 700 centres de culte no catòlics a 1.200. Els que més han crescut són els protestants, “no els musulmans”, va indicar.

El ministre de Justícia també creu que el burca no és un problema, però justifica que la llei de llibertat religiosa abordi, entre altres coses, “el fenomen vinculat a la utilització de peces que externalitzen sentiments religiosos en espais públics”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)