Apropar-se a les religions en temps de vacances

Religió

Avui, Mireia Rourera, 13-06-2010

UNESCOCAT · Inaugura la seva primera Escola d’Estiu amb un curs sobre diversitat religiosa MAJORIA · Quasi totes les universitats ofereixen a l’estiu cursos sobre temes religiosos, una qüestió que, al marge de les confessions, desperta molt interès

El Centre Unesco de Catalunya, Unescocat, estrenarà aquest juliol la seva Escola d’Estiu amb dos cursos que identifiquen molt la seva filosofia. Un serà sobre patrimoni cultural i un altre sobre diversitat religiosa. L’objectiu d’aquest és presentar la diversitat religiosa que hi ha a Catalunya des d’una perspectiva laica. S’ensenyarà tant la part doctrinal i teòrica de les religions amb més presència a casa nostra com, en una segona part, s’emmarcarà cada una de les religions en la seva realitat i es parlarà de quines dificultats es troben i a quines problemàtiques s’han d’enfrontar. “Volem difondre l’òptica que té la UNESCO i les Nacions Unides sobre la diversitat religiosa”, deixa clar Francesc Torredeflot, cap del departament de diversitat i diàleg interreligiós d’Unescocat.

El curs en qüestió es farà del 12 al 16 de juliol de deu del matí a una del migdia. “En realitat amb tan poquetes hores el curs serà més aviat una introducció a les religions que tenim, però és una bona manera de conèixer una realitat malauradament molt desconeguda”, explica .

L’estudi de les religions és un tema pendent al nostre país. “La UAB va començar a fer un màster i els instituts de ciències religioses ja han començat a treballar en la diversitat religiosa. No n’hi ha prou, calen més institucions que abordin aquest tema des d’una òptica científica i laica”, explica Torredeflot.

Aquest curs d’estiu que ofereix Unescocat està destinat a persones interessades en la diversitat religiosa, i especialment a tècnics municipals, responsables polítics, educadors socials, tècnics d’ONG, agents socials, mediadors comunitaris i professors. A gent, en definitiva, que ha de mediar amb persones de diferent cultura que cada vegada són més nombroses.

Els professors del curs – personal d’Unescocat amb diversa formació universitària – són persones que es dediquen professionalment a la diversitat religiosa.

Però que les religions cada cop desperten més interès en la nostra societat és una evidència. I no només perquè en temps de crisi es busquin més valors. La nova realitat, l’arribada massiva d’immigració i, en conseqüència, l’interès per conèixer les diferents maneres de pensar i viure l’espiritualitat té cada vegada més seguidors. Els programadors dels cursos d’estiu de les diferents universitats catalanes, per exemple, ho han vist clar.

De totes les religions minoritàries i noves a casa nostra l’islam desperta força curiositat. Sobre aquesta religió, per exemple, la Universitat d’Estiu Ramon Llull, UERL, ofereix el 29 de juny un curs de 10 hores titulat Rostres de l’islam: entre la integració i la islamofòbia, dirigit pel professor Francesc – Xavier Marín.

Un tema que ara està molt en voga: El paper del vel i la seva simbologia a l’islam. Aquest curs, a distància, l’impartirà la professora Nazanín Amirian Basiri del 25 de juny al 23 de juliol a través d’IL3UB, els estudis de formació continuada de la Universitat de Barcelona. La mateixa professora imparteix, també a la IL3UB, La dona al món islàmic i L’islam sense vel. Aquest últim curs el farà del 12 al 23 de juliol al Campus Universitari de la Mediterrània, CUM, que es farà a Vilanova i la Geltrú.

Altres cursos amb la religió com a fons interessants per fer aquest estiu són Ciència i religió, una perspectiva històrica, coordinat per Antoni Malet Tomàs en un Curs d’Estiu de la Universitat Pompeu Fabra, CEUPF, Mística i espiritualitat al segle XXI, coordinat per Francesc Grané per a Els Juliols de la UB, EJUB, o Música i espiritualitat, coordinat per Joan Grimalt i Santacana igualment per a Els Juliols de la UB.

Per a tots els gustos

Dos cursos fan referència a la maçoneria: La maçoneria a Catalunya, entre el mite i la realitat, que es farà del 5 al 16 de juliol als Cursos d’Estiu de la Universitat Pompeu Fabra, i Passat i present de la maçoneria, que es farà a finals de juliol en el marc d’Els Juliols de la UB (EJUB).

Josep Miró i Ardèvol imparteix a la Universitat d’Estiu Abat Oliva, UEAO, el curs Els cristians i la política en el món actual, del 5 al 9 de juliol, i, Francesc Grané coordina un curs sobre Simbologia religiosa a l’art i la cultura a Els Juliols de la UB, EJUB, a principis de juliol.

A banda, les diferents opcions religioses ofereixen també estudis específics per als qui durant l’estiu volen estudiar a més a més d’anar a la platja.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)