La burca divideix els partits

IMMIGRACIÓ

Avui, J. Tort / O. Margalef, 03-06-2010
Montilla desautoritza l’alcaldessa de Cunit, que vol dur el debat al Senat Caamaño no descarta fer una norma
Capdevila demana al Congrés que intervingui

La prohibició de la burca segueix dividint els partits. Els socialistes són ara els qui tenen l'embolic més gran, ja que ahir van desautoritzar l'alcaldessa de Cunit i senadora, Judith Albarich, que vol portar la moció al seu municipi i també al Senat. No obstant, tant el president Montilla com el president de l'Entesa Catalana de Progrés, Ramon Aleu, van desestimar - ho.

El president de la Generalitat va defugir la polèmica afirmant que està en contra de la burca i el nicab "per dignitat i seguretat", però seguidament va afirmar que Catalunya té ara altres problemes. Ramon Aleu, per la seva part, va dir que aquesta qüestió "no ha estat concretada, discutida ni acordada" a l'Entesa. Albarich, no obstant, creu que cal abordar el problema abans que s'estengui. Va afirmar no sentir - se desautoritzada i presentarà la proposta al Senat la setmana vinent.

La nova llei

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, tampoc es va voler mullar. Va argumentar a Elx que "s'ha de defensar la dignitat de la dona. La burca i robes similars que no permeten la identificació afecten la dignitat de les dones". Caamaño va afegir que l'ús de la burca "no és ara un gran problema", però va confirmar que en la nova llei de llibertat religiosa es reflexionarà sobre si aquests i altres elements religiosos són compatibles amb algunes activitats o espais públics.

ERC manté el discurs que des d'Immigració i Afers Religiosos s'ha anat pregonant, és a dir, que no cal regular res. Joan Ridao afegia ahir una forta crítica a CiU qualificant la formació d'"hipòcrita" per impulsar i donar suport a mocions municipals, però rebutjant la reforma de la llei de llibertat religiosa. La consellera Capdevila, però, també d'ERC, va assegurar ahir que hauria de ser el Congrés qui regulés l'ús de la burca en espais públics, perquè "és una vulneració dels drets fonamentals de la dona", i va rebutjar per electoralistes les limitacions municipals.

El dirigent de CiU, Felip Puig, va dir a títol personal, que el Parlament hauria de regular la burca i no deixar que siguin els ajuntaments qui ho facin individualment. Finalment, el conseller Joan Saura insistia que no existeix el problema de la burca i que no n'ha vist mai cap pel carrer.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)