Quan votar és una festa

La consulta sobre la independència

Avui, Cristina Farrés, 31-05-2010

INÈDIT · Els sabadellencs celebren la consulta agraint la feina dels voluntaris IMMIGRANTS · Els nouvinguts es converteixen en un dels col·lectius més actius de la jornada ÚNIC INCIDENT · La policia fa fora un espontani que cridava contra la votació

En una societat en què l’abstenció cada vegada guanya més protagonisme en tots els comicis poques vegades es pot sentir un “Moltes gràcies per la feina feta!” d’un votant al sortir del col·legi electoral. Això és el que ahir al matí va dir un dels sabadellencs que van participar a la consulta per a la independència que es va celebrar al municipi vallesà, el més gran de tot Catalunya que fins ara ha organitzat una consulta popular.

I es que Sabadell va viure una festa democràtica. Aplaudiments davant les urnes, espontanis cantant a les seus electorals i gent motivada a fer un gest “perquè el país ho necessita”, tal com va dir el primer elector de la jornada, Andreu Peláez. Una valoració repetida per molts dels qui s’acostaven a les urnes. “La gent es queixa de la crisi, els polítics i com va la societat, i quan ens donen una oportunitat com aquesta no ens podem quedar a casa”, va indicar Jordi Soriano, un altre dels milers de sabadellencs que van dir sí o no, o es van abstenir sobre la independència.

Malgrat tot, la jornada també va estar marcada per un únic incident, el que es van produir al barri de Ca n’Oriac. Allí un espontani – que segons els testimonis estava ebri – va intentar fer fora els membres del centre electoral de la plaça del Pi al crit d’"Això és il·legal". Al final la policia el va fer fora d’aquest espai.

Un dels col·lectius que van acudir més massivament a les urnes va ser el de nouvinguts. Sanna Mnia, nascut a Gàmbia, va declarar que “la independència de Catalunya és molt important per a nosaltres, perquè pot servir perquè tinguem els mateixos drets que la resta de ciutadans”.

Sanela Kasumagic també va dir que el seu vot era “en part reivindicatiu, perquè porto 17 anys aquí, pago impostos com la resta i crec que hauria de tenir els mateixos drets”. Nascuda a Sarajevo, va explicar que el seu acte “serveix per dir que em sento mig catalana”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)