El Síndic investiga el cas d'un subsaharià expulsat d'un centre

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 26-05-2010

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici per investigar el cas d’un jove senegalès que assegura ser menor d’edat, però ha estat expulsat d’un centre perquè unes proves radiològiques determinen que té més de 18 anys. De fet, aquesta és una de les 32 queixes que ha rebut el Síndic en el que portem d’any de joves subsaharians que han estat expulsats del sistema de protecció a la infància perquè mentre la documentació indica que són menors, les proves mèdiques diuen que són adults. Atenció a la Infància assegura que el 80% dels subsaharians que demanen protecció són majors d’edat.

El cas concret d’aquest senegalès és embolicat: el novembre passat se li van fer, com és habitual, unes proves radiològiques que van determinar que tenia 16 anys i va ingressar al centre El Bosc, de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Els professionals d’Infància, però, es van adonar que el jove ja havia estat sotmès a un examen mèdic a instàncies de la Fiscalia de Menors a Santa Cruz de Tenerife el 2007 i que llavors ja es va arribar a la conclusió que tenia 16 anys. Fa uns dies, la DGAIA li va comunicar que no es podia quedar al centre.

El Síndic recorda, tal com afirmen els especialistes, que les radiografies per determinar l’edat presenten marges d’error significatius. Afegeix que si hi ha dubtes, i d’acord amb l’interès superior del menor, ha de prevaler l’edat més baixa. Defensa, per tant, que en aquest cas, la prova bona seria la realitzada en un centre hospitalari català i no pas al de les Canàries.

Atenció a la Infància, en canvi, al·lega que no pot tutelar algú que té un expedient obert a Canàries on es determina que és adult. Assegura que se l’ha orientat, com es fa habitualment, a centres i recursos d’adults.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)