Salt renovarà la zona amb més immigració

La ciutat enderrocarà 600 pisos

Público, LLUÏSA FUENTES SALT, 18-05-2010

Salt projecta enderrocar 600 habitatges del cor de la població en els pròxims dotze anys, una ambiciosa operació urbanística que afectarà la part més degradada del municipi on s’ha format un gueto d’immigració i marginalitat. A més, se’n rehabilitaran 1.200. Per fer-ho rebrà una injecció econòmica de les administracions de 200 milions d’euros. La zona on es farà la rehabilitació és la mateixa on es va registrar un episodi de tensió racial a finals de febrer.

Es tracta d’un projecte de transformació urbanística de les dimensions del que es va fer a Ciutat Vella, a Barcelona, segons va explicar l’alcaldessa, Iolanda Pineda. De moment el consistori té confirmats 40 milions per adquirir i tirar a terra els primers 300 habitatges. D’aquí poc esperen firmar un conveni amb el Ministeri d’Habitatge (que assumirà més de la meitat de la inversió) i el Departament d’Habitatge.

L’ajuntament calcula que trigaran encara tres o quatre anys a començar a executar el projecte. “Es tracta d’un somni fet realitat, una regeneració urbana del cor de Salt, una transformació des de les arrels, un canvi profund, de magnitud, que té com a objectiu final capgirar una situació que és complexa”, va explicar Pineda.

Els carrers Àngel Guimerà i Torres i Bages, on es concentra la majoria de la població estrangera, figuren entre els afectats per aquest projecte de reforma urbanística. Pineda assegura que a Salt s’ha format un gueto d’immigració i marginalitat pel problema de l’habitatge: pisos construïts en ple desenvolupament dels anys 60 que primer van acollir la immigració andalusa i ara l’africana i llatinoamericana.

Es tracta d’unes illes de cases atapeïdes, degradades, amb una densitat urbanística asfixiant, sense espais verds, amb problemes de sobre­ocupació, amb un índex d’atur superior a la resta del municipi i amb greus problemes de convivència. Una zona que acull la pràctica totalitat de la immigració d’un dels municipis amb una de les proporcions més altes d’estrangers de tot l’Estat, un 43% del total del cens.

Seran 600 habitatges que aniran a terra i no se n’aixecaran de nous sinó que la zona es convertirà en espai lliure i d’equipaments. “No es deixarà ningú al carrer”, va aclarir Pineda. La idea és reallotjar els afectats en algun dels 1.500 pisos buits que hi ha al sector. L’alcaldessa va explicar que no obligaran a ningú a rehabilitar si no vol, però els que ho facin podran optar a sub­vencions.

Pineda assegura que aquest projecte no neix arran de l’episodi xenòfob del febrer sinó que “hi estem treballant des de fa dos anys”. L’oposició li dóna suport, malgrat que CiU tem que quedi afectat per les retallades pressupostàries de l’Estat, però sembla que els diners estarien garantits perquè venen d’Europa, segons fonts municipals.

L’Ajuntament de Salt ha començat a explicar a les comunitats de veïns afectades els detalls del projecte. El Grup Sant Jaume, situat al carrer Àngel Guimerà, serà un dels primers que es preveu que vagin a terra. Ahir els veïns no sabien res de les intencions de l’ajuntament. Alguns veuen amb bons ulls la iniciativa, com en Joseph, un magribí propietari d’un dels pisos: “No m’agrada aquesta zona, hi ha molta gent”. N’hi ha que no ho acabaven de veure gaire clar, com en Josep Maria: “Estaria bé repartir la gent, però els que han vingut de fora”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)