Lleida debatrà la prohibició de dur la burca en espais públics

IMMIGRACIÓ

Avui, Joan Tort, 08-05-2010
CiU anuncia una moció per regular – ho després que l’alcalde va dir que prohibiria aquesta peça de vestir Àngel Ros entén que denigra la dona, però dubta que l’Ajuntament la pugui vetar
Lleida obre el debat a Catalunya

El ple de l'Ajuntament de Lleida debatrà aquest mes una moció de CiU per regular l'ús del burca en públic. Serà la primera institució catalana que tractarà aquesta polèmica qüestió. La moció és la resposta del principal grup de l'oposició a la Paeria a unes declaracions prèvies de l'alcalde socialista Àngel Ros en què afirmava que prohibiria que dones musulmanes portin el burca en espais públics per entendre que és una peça de roba que "denigra com a persona i com a dona i no pot ser tolerada". Ros va afegir en declaracions a Lleida TV que "hi ha un principi d'igualtat i qui vulgui integrar - se l'ha de complir".

La polèmica està oberta. L'ha oberta un Ajuntament que passa la pilota a institucions superiors: l'equip de govern lleidatà és partidari que aquesta regulació la faci el govern català o l'estatal. Ros manifestava ahir que "s'ha d'estudiar si jurídicament el consistori pot fer una normativa o incorporar determinats aspectes a l'ordenança de civisme". El paer en cap recordava que els ajuntaments no tenen poder legislatiu. D'entrada, però, Àngel Ros prefereix treballar aquesta regulació amb diàleg amb els dirigents religiosos de la comunitat musulmana a Lleida.

Isidre Gavín, cap de l'oposició, anunciava la moció reclamant més fets i menys paraules a l'alcalde. Considera que la burca atempta contra la dignitat de la persona. És per això que proposa que la prohibició de dur - la en espais públic es faci a partir de l'ordenança de civisme o instant que hi hagi una llei general. Pel que fa a la resta de grups municipals, el PP també aposta per prohibir el burca, mentre que ERC i ICV creuen que caldria pactar - ho amb els implicats abans de recórrer a les normatives que podrien crear un conflicte.

Lleida ha obert a Catalunya una caixa de trons que ja ha fet vessar rius de tinta a Bèlgica i França, per exemple. Fa pocs dies la discussió era perquè una nena de 16 anys va ser expulsada d'un institut de Pozuelo de Alarcón (Madrid) per dur el mocador. Educació va respondre que a Catalunya es prioritza sempre el dret a l'ensenyament i l'any 2007 un cas semblant al de Pozuelo en una escola de Girona va acabar amb l'alumna anant a classe amb el hijab. La Generalitat no ha volgut entrar mai en una possible regulació de les formes de vestir al carrer. En el cas de l'escola, la norma és clara: està prohibida qualsevol peça que tapi la cara.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)