La campanya de la fruita de Lleida la faran els aturats

IMMIGRACIÓ

Avui, Joan Tort, 01-05-2010
Els pagesos necessiten uns 10.000 temporers en 5 mesos
Cau la contractació d'immigrants en origen

L'administració prioritzarà la contractació d'aturats per a la campanya de la fruita d'aquesta primavera i estiu i es redueix força la contractació d'estrangers en origen. El Servei d'Ocupació de Catalunya ha enviat 17.000 cartes a aturats catalans oferint - los la possibilitat de treballar en la recol·lecció de fruita. Per tant, l'arribada d'estrangers es reduirà un 24%, respecte l'any passat i es passarà dels 850 de 2009 al 600 d'enguany. La majoria d'aquest contingent són colombians que ja han estat treballant a les finques lleidatanes en les darreres dues campanyes. Ara caldrà veure, però, la resposta dels aturats, que l'any passat va ser pobra.

La temporada de la fruita s'engega aquest maig, tot i que comença amb dues setmanes de retard per les condicions meteorològiques, i acabarà al setembre. La Generalitat i la subdelegació del govern central, que ahir es van reunir amb totes les parts implicades, estimen que es formalitzaran unes 10.000 contractacions i que els pagesos podran cobrir aquesta mà d'obra amb aturats, estrangers i treballadors que cada any arriben d'altres campanyes. Gran part d'aquests temporers, uns 5.000, són romanesos.

Una altra novetat de la campanya és l'augment de les inspeccions de treball, que es doblaran fins a arribar a les 300 i en què, per primera vegada, la meitat dels inspectors seran de la Generalitat ja que a partir de l'1 de maig el govern català assumeix competències en inspecció de treball.

Una de les primeres feines que ha dut a terme la policia ha sigut el control i l'eliminació de petits assentaments, localitzats a Torres de Segre i Alcarràs (Baix Segre), que en molts casos són d'estrangers sense papers. Aquests són atesos pels serveis socials i se'ls paga el bitllet de tornada, si volen, perquè no podran treballar. La mala collita de la maduixa a Huelva ha avançat l'arribada de temporers.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)